Óriási szélerőműfarm épül Észak-Macedóniában, magyar szálat emlegetnek
Gazdaság

Óriási szélerőműfarm épül Észak-Macedóniában, magyar szálat emlegetnek

Portfolio
Néhány nappal azután, hogy helyi lapértesülés alapján kiderült: egy 450 millió euró körüli szélerőműfarm építésére, illetve egy gázinterkonnektor megépítésére összesen akár 1 milliárd eurós hitelt is nyújthat egy magyar állami tulajdonú bank Észak-Macedóniának, kedden az új észak-macedón miniszterelnök bejelentett egy óriási, 400-450 millió eurós költségvetésű szélerőműfarmot. Ezt egy luxemburgi székhelyű megújuló energiás befektetésekkel foglalkozó cég, az Alcazar Energy Partners valósítja meg, amely saját bejelentése szerint a 400 MW-os erőművel az ország, sőt az egész Nyugat-Balkán, messze legnagyobb szélenergiás projektjét valósítja meg, és ötszöröződni fog az ország szélerőmű kapacitása.

Hrisztijan Mickoszki új észak-macedón miniszterelnök, a Fidesz politikai szövetségese, a VMRO elnöke, már a májusi választások előtti kampányban emlegette, hogy két hatalmas energetikai projekt várható az országban. Amint a 444.hu megírta: a Fokus nevű macedón lap információi szerint egy magyar állami tulajdonú hitelintézet állhat majd a projektek megfinanszírozása mögött, amely akár 1 milliárd eurós, 3%-os kamatozású forrást is nyújhat. Ez lenne a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb külföldi hitelnyújtása.

Mindezek után kedden jelentette be Mickoszki, illetve az Alcazar Energy Partners a beruházást. A miniszterelnök az MTI tudósítása szerint azt mondta a bejelentéskor: a 400-450 millió euró (158-178 milliárd forint) értékű beruházásnak köszönhetően egy 400 megawatt teljesítményű szélfarm épül az ország délkeleti részén Karbinci, Stip és Radovis környékén. Ez az ország elektromosenergia-szükségletének mintegy 20 százalékát jelenti. A szélfarm 100 ezer háztartás éves energiaszükségletét tudja majd biztosítani, ami várhatóan a szén-dioxid-kibocsátás 670 ezer tonnás csökkenését vonja maga után.

A 400 MW-os szélerőmű-farm tényleg hatalmasnak számít, hiszen érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon jelenleg összesen 330 MW körüli a teljes beépített kapacitás Amint megírtuk: ez növekedne egy Győr körüli hatalmas projekttel "egy lépésben", legfeljebb 670 MW-tal 1000 MW-ra.

Az észak-macedón kormányfő szerint az új szélerőműpark jelentősen megnöveli az ország energiafüggetlenségét, és évi 100 millió euróval járul majd hozzá a bruttó hazai termékhez.

Ez lesz minden idők legnagyobb, megújuló energiaforrásokra fordított beruházása az országban

- húzta alá. A jó hálózati kapcsolatoknak köszönhetően Görögországgal, Szerbiával, Bulgáriával és Koszovóval együtt csökkenhet a térség energiahiánya.

A Reuters a beszámolójában megjegyezte, hogy az EBRD már egy tavaly őszi nagy beruházási csomagban ígéretet tett arra, hogy az erősen szennyező, szenes erőműre támaszkodó országnak segít az energiamix "tisztításában", és ez a szélerőműfarm az egyik központi része lenne a tervezett beruházásoknak.

A luxemburgi székhelyű, dubaji tanácsadói testülettel rendelkező Alcazar Energy Partners a keddi bejelentésében többek között azt jelezte, hogy az 500 millió dollár feletti beruházás pénzügyi zárása a jövő év végén várható, a beruházás fizikai megkezdése pedig 2026-tól történhet meg, és mintegy 630 munkahelyet teremthet. Ez lesz a cég második fontos lépcsőfoka ahhoz a célhoz, hogy a Nyugat-Balkánon 1 milliárd eurós megújuló energiás portfoliót hozzon létre. Daniel Calderon, a cég társalapítója közölte: "A cég Észak-Macedóniát ígéretes beruházási helyszínnek tekinti a megújuló energiaforrások számára".

A SEE News tudósításában azt jegyezte meg, hogy az Alcazar tavaly szeptemberben Montenegróban szerzett meg egy 118 MW-os szélerűmű projekt jogát, amelyet akkor mintegy 200 millió dollár értékűre tartottak. Így tehát a mostani bejelentéssel együtt a tervezett 1 milliárd eurós projektméretnek a nagyobb részét már kitöltötte a cég.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Felújítják a metrópótló buszok által lepusztított Váci utat