Portfolio signature

Nagy baj lehet a gyors magyar béremelkedésből

Portfolio
Közép-Európában a bérnövekedés meghaladja az EU átlagos szintjeit, ami komoly problémákat vet fel a monetáris politika normalizálása kapcsán. Nemcsak a kamatcsökkentési ciklusokat lassíthatja le, hanem az infláció újabb felívelésének kockázatát is magában hordozza a bérek gyors növekedése. Egyes szakértők az ár-bér spirál lehetőségét is felvetik.

A kelet-közép-európai régióban óvatossá válhatnak a jegybankok a kétszámjegyű bérnövekedések és a gazdaság élénkülése közepette. A bérdinamika messze meghaladja az Európai Unió átlagos szintjét, így a kamatcsökkentések mérséklődhetnek – derült ki a Reuters elemzéséből. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lassított a kamatcsökkentési tempón a múlt héten, a korábbi 50 bázispontos vágások után már csak 25 bázispontos lazítás jött, és könnyen lehet, hogy idén már alig mérséklődhet tovább a kamat. A cseh jegybank is lassíthatja a kamatcsökkentési tempót, miután az erős bérnövekedése miatt megugró kereslet inflációs kockázatokat hordoz magában. A lengyel jegybank pedig tovább halogathatja a lazítást.

Az idei első negyedévben 5,5%-kal nőttek az óránkénti munkaerőköltségek az EU-ban az előző év azonos időszakához képest. A kelet-közép-európai régióban azonban ennek többszöröse a növekedés az Eurostat adatai alapján.

MAGYARORSZÁGON A MUNKAERŐKÖLTSÉGEK ÉS A BÉREK IS 13,7%-KAL NŐTTEK, AMI MINDKÉT ESETBEN AZ ÖTÖDIK LEGNAGYOBB NÖVEKEDÉSNEK SZÁMÍT AZ EU-N BELÜL.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés