Melyik a világ legélhetőbb városa? Itt a válasz!
Gazdaság

Melyik a világ legélhetőbb városa? Itt a válasz!

MTI
Továbbra is Bécs nyújtja a legjobb életminőséget a világ nagyvárosai közül, Budapest a lenagyobb ütemben javuló városok között van és a lista felső ötödébe került az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán Londonban bemutatott idei globális rangsora szerint.

A világ egyik legnagyobb elemző és előrejelző intézete az idén is 173 nagyváros életminőségét vizsgálta a stabilitás, egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad, és ezeket összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő átfogó minőségi indexben. Az EIU idei globális élhetőségi listáján - Global Liveability Index 2024 - az osztrák főváros a megszerezhető 100-ból 98,4 pontot érdemelt ki.

Bécs egymás után harmadszor vezeti a világ nagyvárosainak élhetőségi listáját.

A felső tízes mezőnyben van még Koppenhága, Zürich, Melbourne, Calgary, Genf, Sydney, Vancouver, Oszaka és Auckland.

Az EIU megállapítja, hogy Nyugat-Európa összességében is a világ legélhetőbb térsége. A 2024-es életminőségi listán szereplő 30 nyugat-európai nagyváros átlagos pontszáma 92, bár ez 0,3 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi eredménynél, mindenekelőtt a stabilitási kritérium gyengülése miatt. A cég ezt a bűnözéssel, illetve a több nyugat-európai nagyvárosban lezajlott, nem egyszer komoly felfordulásokat okozó tiltakozó demonstrációkkal indokolja.

A felmérésbe bevont 25 észak-amerikai nagyváros átlagosan 90,5 pontot gyűjtött a maximális százból, 0,1 százalékponttal kevesebbet a tavalyinál. Ez a földrajzi térség a második legjobb helyre került az idei élhetőségi EIU-listán.

Budapest ugyanakkor abban a mezőnyben szerepel, amelynek helyezései a listán a legnagyobb mértékben javultak az elmúlt tizenkét hónapban.

A magyar főváros a megszerezhető száz pontból 92,0-t gyűjtött, és így hét helyet előrelépve a 32. helyre került.

A legnagyobb mértékben Tel-Aviv esett vissza: az idei EIU-listán az izraeli nagyváros 70,7 ponttal a 112. helyre került, 20 hellyel alacsonyabbra a tavalyi helyezésnél. Az EIU szerint ezt a visszaesést a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet tavaly októberi terrortámadása, illetve Izrael és a Hamász ezt követő, azóta is húzódó háborúja okozta.

Az EIU idei élhetőségi rangsorának alján, a 173. helyen Damaszkusz áll, mindössze 30,7 pontos átfogó életminőségi mutatóval. A szíriai főváros mellett a líbiai Tripoli, valamint Algír, Lagos, Karacsi, Dakka, Harare, Port Moresby, Kijev és Caracas szerepel a legrosszabb életminőségű alsó tízes csoportban.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Balaton tihany balatonfüred hattyú tópart part víz nyár vízpart