Megszólalt az Európai Bizottság a magyar fizetésekről
Gazdaság

Megszólalt az Európai Bizottság a magyar fizetésekről

Portfolio
A feszes munkaerőpiac és a legkisebb bérek jelentős emelése miatt igen magas bérdinamika alakult ki Magyarországon az Európai Bizottság friss jelentése szerint. Az előrejelzés szerint a gazdasági fellendülés várhatóan növeli a munkaerő iránti keresletet és alacsonyan tartja a munkanélküliséget. Mindeközben azonban a bérdinamika le fog lassulni, így a munkaerőköltség növekedése visszafogottabb lehet.

A foglalkoztatás 2022-2023-ban tovább nőtt, a 20-64 éves korosztályban a foglalkoztatási ráta 2023-ban történelmi csúcsra, 80,7%-ra emelkedett, miközben a munkanélküliségi ráta 4% közelében maradt. Az Európai Bizottság friss konvergenciajelentése szerint a foglalkoztatás tovább növekedett még akkor is, amikor a gazdaság 2023-ban visszaesett, mivel a vállalatok inkább megtartották a dolgozókat a munkaerőhiány közepette. Mindazonáltal a betöltetlen állások száma csökkent a korábbi magas szintekről. "A gazdasági fellendülés várhatóan helyreállítja a munkaerő iránti keresletet és alacsonyan tartja a munkanélküliséget" - vetítik előre.

A munkaerőköltségek növekedése az elmúlt időszakban felgyorsult, tükrözve a szűkös munkaerőpiacot, a magas inflációt, illetve a jelentős minimálbér-emelések hatását. A bérnövekedés várhatóan erős marad 2024-ben is, részben a munkaerőhiány, részben a legkisebb bérek továbbra is magas növekedése miatt. Miután azonban az infláció mostanra már alacsonyabbá vált, miközben idővel kifutnak a kormányzati intézkedések hatásai, lassulhat a bérdinamika is.

A munkaerő termelékenységének növekedése 2022-ben lelassult, majd tavaly csökkenésbe váltott, mivel a reál GDP visszaesett - emlékeztet a jelentés. Az előrejelzés szerint a termelékenység várhatóan 2024-25-ben növekszik, ahogy a gazdaság kilábal a recesszióból, de a bővülés visszafogott marad. Ez tükrözi az olyan strukturális problémákat, mint a gyenge verseny, a készségekkel kapcsolatos hiányok, illetve az alacsony digitalizációs szint.

Az erős bérnövekedés és a gyengébb termelékenységi dinamika az egységnyi munkaerőköltség növekedéséhez vezetett az elmúlt években, amely 2022-ben 13,7%-kal, 2023-ban pedig 15,2%-kal nőtt. Az előrejelzés szerint a bérnövekedés várhatóan lassul az előttünk álló időszakban, miközben a termelékenység növekszik a tavalyi visszaesés után. Összességében az munkaerőköltség növekedése így enyhülhet a következő időszakban.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Balaton tihany balatonfüred hattyú tópart part víz nyár vízpart