Megszólalt a szakértő a kötelező akciózás eltörléséről - Jön az áremelés?
Gazdaság

Megszólalt a szakértő a kötelező akciózás eltörléséről - Jön az áremelés?

Napokon belül megszűnik a kötelező akciózás rendszere. A kormány szerint eljött az ideje annak, hogy kivezessék az intézkedést, miután elérte a célt. Vámos György közgazdászt kérdeztük arról, hogy milyen hatással játhat a kötelező akciózás vége.

„Egyszer minden akció véget ér” – kommentálta a Portfolio megkeresésére Vámos György, közgazdász a kötelező akciók eltörlését. „A kötelező akciók megszüntetése növelni fogja az árakat a korábbi árstopos termékek esetében – amelyeket csak beszerzési áron lehetett adni –, ennek mértéke azonban eltérő lesz az egyes termékek esetében” – emelte ki Vámos. Hozzátette: a kiskereskedelmi forgalom elmúlt hónapokban látott növekvő trendjét viszont nem fogja megakasztani az intézkedés eltörlése. Vámos György ezt azzal magyarázta, hogy továbbra is élénk és akciódús lesz a verseny az élelmiszerkereskedelemben, az árstopos termék köre pedig nem képvisel nagy súlyt a fogyasztói kosárban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden közölte, hogy 2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás. Azt tavaly júniusban vezették be, leginkább az árstop kivezetése miatt, vagyis több mint egy évig élt a rendszer. Tavaly augusztusban pedig (az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozó) kötelező akciózás mértékét a kormány másfélszeresére növelte, továbbá jelentősen kibővítette az érintett termékkört. A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – 10%-ról legalább 15%-ra emelkedett. Továbbá a kötelező akciózási szabályok kiterjesztésre kerültek a korábbi 8 árstopos termékfajtára (lásd cikkünk végén), amelyeket beszerzési áron, illetve ezek közül heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15%-kal olcsóbban kellett kínálni.

A kötelező akciózás eltörlésének pozitív hozadéka a termelők és a kereskedők számára, hogy helyreállhatnak a torz árarányok

– mondta Vámos György. Megszűnhet az helyzet is, hogy az 1,5%-os zsírtartalmú tej olcsóbb, mint a 2,8%-os. „Régen, az árstop és a kötelező akciók előtt is az 1,5%-os UHT tejből fogyott több. Az elmúlt években fordult meg ez a trend, mert a 2,8%-os az árszabályozás miatt olcsóbb lett. Most majd újra helyreáll a piaci árarány” – hozott egy példát az árszabályozás időszakában látott torz viszonyokra.

A vásárló jól járt az elmúlt években azzal, hogy nyolc terméket egy ideig befagyasztott áron, majd beszerzési áron vásárolhatott meg, ami ugyanakkor a kereskedőknek veszteséget okozott

– hangsúlyozta Vámos, kiemelve, hogy a veszteség egy részét úgy próbálták kompenzálni a cégek, hogy más termékek árait emelték meg, olyanokat, amelyek nem tartoztak az árszabályozás alá. Ennek erős korlátot szabott a vásárló, aki statisztika nélkül is minden ármozgást észlel, és minden áremelés kockázatos volt a nehezen mozgó piacon – tette hozzá.

Vámos György szerint július 1-től megemelkedik annak a nyolc terméknek az ára, amire vonatkozott a beszerzési ár szabálya, ugyanakkor könnyen lehet, hogy a boltok nem egy lépésben növelik a termékek árát.

„Lesznek olyan cégek, amelyek minden bizonnyal csak lassan, több lépésben emelnek” – mondta Vámos. Szerinte azonban idővel újra visszatérnek a korábbi piaci árarányok. „Összességében várható némi inflációs hatás is a lépéstől, de a teljes fogyasztói kosarat nézve csak kismértékű, a jelenlegi kedvező inflációs folyamat kereteit nem megrázó áremelkedésre lehet számítani” – mutatott rá. 

Vámos György úgy véli, hogy az árfigyelő rendszer megtartása bár nyilván adminisztratív terhet jelent az érintett kereskedőknek, jó irány. Az árfigyelőn megtalálható árakra mind a vásárlók, mind a kiskereskedelmi cégek, mind a gyártók is figyelnek.

Az árstopos (később beszerzési árhoz kötött) termékek az alábbiak:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej
  • tyúktojás
  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
erdotuz-forrosag-hoseg-gorogorszag-gorog-fovaros-athen-tuzoltas