Kiadták a figyelmeztetést: megjött a vihar, jégeső, felhőszakadás
Gazdaság

Kiadták a figyelmeztetést: megjött a vihar, jégeső, felhőszakadás

Portfolio
Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy és Veszprém vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. szerda délután. Közben az Időkép arról számolt be: Budapest északi része felett jókora zivatartömb állt össze és vette célba a Dunakanyart.

Frissítés! Megérkezett a vihar a fővárosra és környékére

Az Időkép beszámolója szerint Budapesttől környékén csapadékgócok jelentek meg a radarképen, melyek a legintenzívebb éppen a főváros északi kerületeit érintették. Pomázon 4-5 centis jég hullott.

A fővárosban szerda délután tornádógyanús képződményt is észleltek. Szentendre rövid idő alatt 33 millimétert kapott.

Heves zivatarok érkeznek délután

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.     

Szerda éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna és Veszprém vármegye területére, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett ezekre a vármegyékre másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.     

Az előrejelzés szerint szerdán a kora délutáni óráktól éjfélig egyre többfelé várhatóak zivatarok, amelyek egy délről északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek. A zivatarokat viharos, óránkénti 60-90 kilométeres szél, jégeső és felhőszakadás kísérheti. Elsősorban az ország déli, délkeleti felében, a középső országrészben, majd később északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek környezetében felhőszakadás, óránkénti 90-100 kilométeres széllökés, jégeső is előfordulhat. Éjjel nem gyengül el teljesen a rendszer, további zivatarok várhatóak, főleg az éjszaka első felében.

Csütörtökön főleg a déli óráktól ismét nagy területen kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Nagyobb eséllyel a zivatarokat főleg felhőszakadás kísérheti, de elsősorban a keleti országrészben még intenzívebb zivatarok várhatók. A középső és északkeleti területeken egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt viharos, erősen viharos széllökések és jégeső kíséretében.     

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - javasolt védett helyre vinni.     

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Balaton tihany balatonfüred hattyú tópart part víz nyár vízpart