Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről
Gazdaság

Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Portfolio
Míg hétfő este 67,7%-ról 88,3%-ra emelkedett, addig kedd este 57,2%-ra csökkent annak a valószínűsége, hogy a magyar csapat továbbmegy a labdarúgó-Európa-bajnokság legjobb 16 csapata közé.

Hétfőn Békés Gábor közgazdász számolta ki az oddschecker.com és a ChatGPT segítségével, hogy mekkora esélye volt akkor a magyar csapatnak – nem ismerve a hétfői, keddi és szerdai meccsek eredményét –, hogy továbbjusson csoportjából a legjobb 16 közé a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon.

Mint ismert – és ezt hétfő délelőtt ugye már tudtuk – a magyar csapat Németország és Svájc után harmadik helyen végzett az „A” csoportban, és ahhoz, hogy továbbjussunk az szükséges, hogy a csoportmeccsek végén a csoportharmadikok közül legalább a negyedik legjobb helyre kerüljünk.

Ez néhány elhanyagolható valószínűségű helyzettől eltekintve hétfő délelőtti állás szerint még úgy jöhetett össze, hogy a következő három feltételből legalább kettő teljesül:

  • 1. feltétel: A „B” csoportban Spanyolország és Olaszország ne kapjon ki Albániától, illetve Horvátországtól,
  • 2. feltétel: A „C” csoportban Anglia nyerjen Szlovénia ellen,
  • 3. feltétel: Az „F” csoportban Portugália és Törökország ne kapjon ki Georgiától, illetve Csehországtól.

Ezen meccsek fogadási oddsaiból akkor kiszámolható volt, hogy a magyar válogatott továbbjutási esélye 67,7% volt, ami a hétfő esti eredmények tükrében – az első feltétel teljesült –, továbbá az oddsok kedd délelőtti állapota alapján 88,3%-ra emelkedett.

Ez a viszonylag magas valószínűség úgy jött ki, hogy a kedd délelőtti állapot szerint elegendő volt, hogyha a még nem ismert eredményű 2. és 3. feltételek közül csupán egy teljesül.

De mi a helyzet most?

Mostanra viszont az a helyzet állt elő, hogy a 2. feltétel nem teljesült, Anglia ugyanis gyenge játékkal gól nélküli döntetlent játszott kedd este Szlovéniával, így a magyar válogatott reálisan már csak a harmadik feltételben bízhat, tehát hogy ma este, az „F” csoportban Portugália nem kap ki Georgiától, és Törökország sem veszít Csehországgal szemben. (Ez kell ugyanis ahhoz, hogy a csoport 3. helyezettje legfeljebb 2 pontos legyen, és így a 3 pontos Mayarország mögött maradna a 3. helyezettek tabelláján.)

Itt megint segítségül hívva az oddschecker.com-ot, azt látjuk, hogy a georgiai győzelmet jelenleg 15/2-höz adják, a cseh győzelmet pedig 24/13-hoz. Ha ezeket az oddsokat elfogadjuk, mint a győzelmi valószínűségek alapját, akkor könnyen kiszámolhatjuk, hogy

annak az esélye, hogy sem Csehország, sem pedig Georgia nem nyer ma este, tehát hogy a magyar válogatott továbbmegy, jelenleg 57,23%.

taplazatmoeselyek3

Van még út, de...

A fenti helyzeten kívül egyébként van még út a magyar válogatott számára a legjobb 16-ba, de ezek mind elég valószínűtlen szcenáriók. Ezek közül az egyik, hogy az „E” csoportban szereplő négy, eddig egyaránt 3-3 pontot szerzett csapat közül a harmadik helyezett végül előfordulhat, hogy rosszabb gólaránnyal végez, mint Magyarország, azonban ez rendkívül nehezen számszerűsíthető forgatókönyv, és legfeljebb néhány százalékponttal módosítja a magyar válogatott esélyeit.

Ezen túl elméletileg akkor is továbbjuthatunk, ha Portugália megveri Georgiát, viszont Törökország nagyarányú vereséget szenved Csehországtól, így pedig a törökök még végezhetnek Magyarország mögött a csoportharmadikok versenyében, de ennek szintén kicsi az esélye, az oddsok alapján ugyancsak néhány százalékpontnyi.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy bár a fogadóirodák oddsai alapvetően a fogadók esélyeit tükrözik, az elmúlt napok végeredményei alapján mintha az oddsokban alul lenne súlyozva annak a jelentősége, hogy a csoportok 3. meccsein a taktikai megfontolások erősen közrejátszanak az eredmények kialakulásában. (Például B-csapattal felállás a pihenés, sérülések elkerülése érdekében, kockázatkerülés a biztos pozíció megtartása érdekében, stb.) Ezért könnyen lehet, hogy a mai meccsen egy tartalékos portugál válogatottért és egy "biztos x" érdekében támadásban kevesebbet mutató török válogatottnak szurkolhatunk.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Illyés Tibor

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Felújítják a metrópótló buszok által lepusztított Váci utat