MNB: jelentős klímaberuházásokra van szükség
Gazdaság

MNB: jelentős klímaberuházásokra van szükség

MTI
Az energiaátmenet a világ egyik legnagyobb kihívása és egyben az egyik legnagyobb lehetősége is, amelyhez a jegybankok új szemléletmódjára is szükség van - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatása szerint Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a Network for Greening the Financial System (NGFS) londoni konferenciáján hétfőn.

Virág Barnabás kiemelte, hogy a gazdaságok működésének fenntarthatóvá tétele tovább nem halogatható; a fenntarthatósági átmenet sikeres megvalósításához jelentős beruházásokra van szükség, ami egyben az akadozó világgazdasági növekedést is élénkítené. Hozzátette, hogy a jegybankoknak, mint a globális pénzügyi rendszert formáló szereplőknek a környezeti fenntarthatósági szempontok integrálására van szükségük, és felhívta figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés növeli az inflációt, rombolja a gazdasági környezet kiszámíthatóságát és súlyos társadalmi károkat okoz. A klíma kiszámíthatatlansága a vállalatok jövedelmezőségét is negatívan érinti, ami a pénzügyi rendszer klímakitettségének fontosságára irányítja rá a figyelmet - jegyezte meg.

"A fenntartható gazdasági modellre való átállás felgyorsítása a jövő generációi felé vállalt kötelezettségünk" - hangsúlyozta az alelnök. Hozzátette,

a klímasemlegességi célok 2050-re történő eléréséhez a világgazdaság aktuális éves GDP-jének megfelelő összegű új beruházásra lesz szükség.

Komoly kihívás, hogy mindezt egy olyan időszakban kell finanszírozni, amikor az elmúlt évek inflációs hullámait követően a kamatok is tartósan megemelkedtek - mondta.

Az energiaátmenetet csakis átfogó, minden érintett bevonásával elkészített stratégiák mentén lehet sikeresen kivitelezni. Az ehhez szükséges források előteremtéséhez elengedhetetlen a pénzügyi közvetítőrendszer átalakulása, amiben a jegybankoknak vezető szerepet kell vállalniuk - mutatott rá Virág Barnabás.

A jegybankoknak új szemléletmódra van szükségük, amit a felügyeléstől kezdve a pénzügyi piacok fejlesztéséig bezárólag, működésük minél szélesebb körében alkalmazniuk kell. A zöld átmenetet biztosító beruházások egyszerre képesek erősíteni a gazdasági növekedést és középtávon támogatni az alacsony inflációt és a pénzügyi rendszer stabilitását - mondta.

"Minden nemzetközi mérés azt mutatja, hogy fenntarthatósági szemlélet jegybanki működésbe történő beépítésében a Magyar Nemzeti Bank a világ élvonalába tartozik, amely pozíciót a jövőben is meg fogunk őrizni" - zárta előadását Virág Barnabás.

Az NGFS a jegybankok és a pénzügyi szabályozó hatóságok globális együttműködési szervezete, melynek célja az éghajlatváltozásból adódó pénzügyi kockázatok kezeléséhez kapcsolódó ismeretek megosztása, valamint a zöld és fenntartható gazdasági átmenet pénzügyi eszközökkel való támogatása.

Címlapkép forrása: Portfolio

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
térkép-közigazgatás-telek-területfejlesztés-szolgáltatási-díj-tulajdoni-lap