Kötelező akciózás – Megszólaltak a boltok
Gazdaság

Kötelező akciózás – Megszólaltak a boltok

Portfolio
A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden bejelentette, hogy 2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás a magyar boltokban. A kiskereskedelmi láncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség üdvözli ezt a lépést.

Az infláció leszorításához a kormánnyal együttműködve a kereskedők is igyekeztek hathatósan hozzájárulni - írják a közleményükben.

A fogyasztók a kötelező akciózás kivezetéssel jól járnak, hiszen a kiskereskedők a fogyasztói szokásokhoz, elvárásokhoz még jobban igazodó akciókat tudnak indítani, amelyek tovább erősítik a versenyt. Mindemellett a kiszámíthatóbb piaci környezetben hazai beszállítók is jobb eséllyel tudnak hosszú távú együtt működést kialakítani a kiskereskedőkkel, mivel a termékpályák így stabilizálódhatnak.

Az árcsökkentések tehát nem szűnnek meg, a kiskereskedők azonban más, a fogyasztók számára fontosabb termékkategóriákra tudják a hangsúlyt helyezni.

A kötelező akciózást tavaly júniusban vezették be, leginkább az árstop kivezetése miatt, vagyis több mint egy évig élt a rendszer. Augusztusban pedig (az 1 milliárd forint fölötti árbevétellel rendelkező kereskedőkre vonatkozó) a kötelező akciózás mértékét a kormány másfélszeresére növelte, továbbá jelentősen kibővítette az érintett termékkört. A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – 10%-ról legalább 15%-ra emelkedett. Továbbá a kötelező akciózási szabályok kiterjesztésre kerültek a korábbi 8 árstopos termékfajtára, amelyeket beszerzési áron, illetve ezek közül heti rendszerességgel legalább 2 termékfajta esetében valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15%-kal olcsóbban kellett kínálni.

Volt ennek értelme?

Idén májusban az élelmiszerek ára 1%-kal nőtt, miközben a fogyasztói árak átlagosan 4%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Vagyis ma már nem az élelmiszerárak növekedése húzza az inflációt, hanem a szolgáltatások drágulása. Az elmúlt években azonban az élelmiszerárak nőttek a legnagyobb mértékben. 2020-hoz képest több mint 75%-kal drágultak az élelmiszerek, ami a legnagyobb mértékben emelkedő termékcsoport.

Ahogy a fenti ábrán látható, sem az árstop, sem a kötelező akciózás nem vetette vissza az áremelkedést. Az árstopok 2021-es bevezetése után ugyanis még sokáig lendületesen nőttek az árak (sőt, igazán csak azután vettek nagy lendületet), miközben a kötelező akciózás bevezetésekor már egy ideje stagnált az árszint.

A boltok egyszerű megoldása az volt, hogy az árstopos termékeken elszenvedett veszteséget más, nem árstopos termékek áraiba építették be.

A zsugorinfláció elleni fellépés marad

A kormány emellett olyan intézkedéseket is bevezetett - és ezek maradnak is - mint a zsugorinfláció elleni küzdelem. Ennek értelmében

  • egy legalább 1 milliárd forint árbevételt elérő üzletben
  • egy előrecsomagolt
  • 2020. január 1., illetve 2023. július 1. között forgalmazott terméket

egy új kisebb tömegű, térfogatú csomagolásban hoznak forgalomba, akkor a kereskedő köteles a termék kereskedő általi forgalmazásának megkezdésétől számított 2 hónapig feltüntetni a kiszerelés változására utaló tájékoztatást.

A Portfolio követi is, hogy mely termékek ezek, erről itt olvashat részletesen:

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
fold-katasztrofa-vilagvege-valsag-klimavaltozas-klimavalsag-klimakatasztrofa-klimaapokalipszis