Itt a fordulat Magyarországon? Vége a szűk esztendőknek
Gazdaság

Itt a fordulat Magyarországon? Vége a szűk esztendőknek

Portfolio
Idén a gazdaság egyik fő hajtóereje a fogyasztás növekedése lehet - véli Árokszállási Zoltán, az MBH Bank vezető közgazdásza. A szakértők szerint az infláció csökkenése és a reálbérek növekedése szükséges feltétele volt annak, hogy a fogyasztás növekedése meginduljon a tavalyi visszaesés után, de úgy tűnik, hogy önmagában ez nem elég a kiskereskedelem gyors növekedéséhez. A szakértőktől megkérdeztük azt is, milyen hatása lehet a kötelező akciók kivezetésének.

Az idei év legnagyobb kérdése az lesz, hogy miként alakul a fogyasztás Magyarországon. Már csak azért is kiemelten fontos a fogyasztás alakulása, mert ez lesz a legfontosabb és legmeghatározóbb tényezője a GDP-növekedésnek. Ha lassan nő a fogyasztás, akkor a GDP-növekedéssel is gond lehet, ha viszont erőre kap, akkor pozitív meglepetést okozhat a gazdaság.

"A mögöttünk álló évek inflációval terhelt időszaka alatt jelentősen megrendült a fogyasztói bizalom, ami a forgalmat is negatívan érintette, ám ez a trend mára megfordult, s a jelek szerint az idei gazdasági növekedés egyik legfontosabb támasza épp a lakossági fogyasztás lesz" – derült ki az MBH Bank kiskereskedelmi trendekről szóló sajtóbeszélgetésén.

Nőhet a fogyasztás

Nehéz éveken van túl a hazai kiskereskedelem, hiszen a forgalmi adatok a 2022-es csúcs óta folyamatos, hosszan elhúzódó mélyrepülést mutattak. A kelet-közép-európai térség több országában megfigyelhető visszaesés – az inflációs válsággal is összefüggésben – hazánkban különösen elmélyült, ami többek között a fogyasztói bizalmi index esésében is megmutatkozott.

Az árak emelkedésére a lakosság a fogyasztás szerkezetének és mértékének visszafogásával reagált, mely még ma is érzékelhető hatást gyakorol az ágazat belső folyamataira.

"Az áremelkedés üteme a tavalyi második félévben kezdett érdemben lelassulni, a nettó reálbér már a 2023-as év nyarának végén érdemi emelkedésnek indult, így számítani lehetett arra, hogy a vásárlók óvatossága oldódni fog, és a fogyasztás 2024-ben visszatér az emelkedő pályára. Ez a folyamat tavaly október óta a kiskereskedelmi forgalmak adataiban is egyértelműen érzékelhető, így kijelenthetjük, hogy az idei gazdasági növekedés egyik fő támasza a lakossági fogyasztás újbóli megerősödése lesz" – jelentette ki Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.

Vége a kötelező akcióknak
A kormány ma reggel bejelentette, hogy megszűnik a kötelező akciók rendszere. Héjja Csaba, az MBH Bank közgazdásza a Portfolio kérdésére elmondta: az akció kivezetése az élelmiszerkosár árát nem fogja befolyásolni. Annak a 8 terméknek az ára, amelyeket beszerzési ár alatt kellett adni, minimálisan megnő, de ez nem lesz hatással a teljes kosárra. A bevásárlásunk összességében nem fog többe kerülni - tette hozzá. Árokszállási Zoltán, a bank vezető elemzője szerint makrogazdasági szinten nem lesz inflációs hatása az intézkedés kivezetésének.

  • A kiskereskedelem alágazatait vizsgálva azt látjuk, hogy a gépjármű-üzemanyag kereskedelem – az árstop kivezetéséhez kötődő bázishatás megszűnését követően – tavaly év vége óta emelkedő pályát mutat,
  • az élelmiszerfogyasztás esetében pedig az elmúlt szűk egy évben, tavaly nyár óta szintén láthatóak a stabil visszaépülés jelei.
  • A nem-élelmiszer jellegű kiskereskedelmi fogyasztás nagyjából egy negyedéves csúszással követte az üzemanyag és az élelmiszer kategóriákat a pozitív előjelű volumenváltozásban.

Elhalasztott vásárlás és otthonfelújítás

"A legutóbbi adatokból az látszik, hogy két és fél éve először mutatja a nem-élelmiszer kategória a legnagyobb éves növekedést a három kategória közül, ráadásul havi alapon is bővülés látható. Ebben a kategóriában is további emelkedésre számítunk, részben a tavaly elhalasztott vásárlások pótlása, részben az otthonfelújítási program hatására felpörgő bútor-, háztartáscikk- és építõanyag-vásárlások miatt" – vetítette előre Báthori Bence, az MBH Elemzési Centrum ágazati elemzője.

Szerinte a következő időszakban tovább nőhet a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Az infláció ugyan alacsony szintre süllyedt, de egyelőre nem látható robusztus növekedés a fogyasztásban. "Az élelmiszerinfláció csökkenése szükséges, de nem elégséges feltétele a növekedésnek" - vélekedett. Kiemelte, jelenleg 8,1 százalékon áll az online kiskereskedelem részesedése Magyarországon. Ha ezt nemzetközi viszonylatban nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy nagyjából 15% körüli érték lenne reális, mint például Csehországban vagy Lengyelországban - tette hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
térkép-közigazgatás-telek-területfejlesztés-szolgáltatási-díj-tulajdoni-lap