FONTOS Valóra vált a demokraták legszörnyűbb rémálma – Tényleg visszaléptethetik Bident?
Elegük lett az embereknek a túlterhelésből, nagyon csúnya felmondási hullám jön
Gazdaság

Elegük lett az embereknek a túlterhelésből, nagyon csúnya felmondási hullám jön

Portfolio
A munkavállalók majdnem fele (45%) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk (62%) pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt. Mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi őket, és 28% akár váltana is munkahelyet egy éven belül - derül ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből.

Túlterhelik az embereket

Az 50 ország 56 000 megkérdezettjével készült kutatás alapján a fokozódó terhelés, a felgyorsult szervezeti változások és a feladatkörök átalakulása jelentik a legnagyobb kihívást a munkavállalóknak. A válaszadók majdnem kétharmada (62%) tapasztalt több munkahelyi változást az elmúlt évben, mint az azt megelőző 12 hónapban. 40% azt állítja, hogy a napi feladatai jelentős mértékben módosultak, azonban a változások célját mindössze 44%-uk érti.

A többféle nyomás máshol kínálkozó lehetőségek keresésére és a készségeik fejlesztésére sarkallja a munkavállalókat. A megkérdezettek több mint negyede (28%) tervezi, hogy a következő 12 hónapban munkahelyet vált, ez a 2022-es felmondási hullámnál (19%) jóval magasabb arány. A váltást fontolgatók kétharmada (67%) szerint a készségek fejlesztése fontos szerepet játszik abban a döntésben, hogy maradjon-e a jelenlegi munkáltatójánál vagy váltson.

„A felmérés megállapításai azt mutatják, hogy a munkával való elégedettség már nem elég. Az állandó változások közepette a készségek fejlesztése elsődleges szempont lett a munkavállalók számára. A munkaadók részéről a munkatársakba és a technológiai platformokba történő befektetés szükséges ahhoz, hogy enyhítsék az alkalmazottakra nehezedő nyomást, így tartva meg a legtehetségesebb kollégákat” - érvel Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője.

A munkavállalók a fokozódó munkahelyi nyomás enyhítését az új technológiáktól, többek között a generatív mesterséges intelligenciától (MI) remélik. Azok közül, akik ezt napi szinten használják, 82% számít arra, hogy általa hatékonyabbá válik a munkája a következő 12 hónapban.

A tekintetben is optimisták, hogy a generatív MI a fejlődésüket támogató lehetőségeket fog teremteni.

A felhasználók fele (49%) arra számít, hogy a technológia alkalmazásával magasabb béreket érhet el. Ez a várakozás még magasabb arányban (76%) jellemző azon munkavállalók körében, akik napi szinten alkalmazzák az MI-t. A felhasználók több mint 70%-a egyetért azzal, hogy a generatív MI-eszközök segítségével kreatívabbak lehetnek a munkájukban (73%), és jobb minőségben tudják a feladataikat elvégezni (72%).

Fejlődök vagy felmondok

Egyre nagyobb értékként - aggályaik enyhítőjeként és karrierfejlődésük gyorsítójaként - tekintenek a készségek fejlesztésére a munkavállalók. Azok körében, akik a következő 12 hónapban munkahelyváltást terveznek, majdnem kétszer nagyobb annak a valószínűsége (67%), hogy a továbbképzési lehetőség erős szerepet játszik felmondási döntésükben, mint azoknál, akik a jelenlegi munkaadójuknál terveznek maradni (36%).

Mindemellett a megkérdezetteknek kevesebb mint fele (46%) érzi úgy, hogy munkáltatója megfelelő lehetőségeket biztosít a karrierje szempontjából előnyös új készségek elsajátítására.

Ráadásul a munkahelyváltást fontolgatók fele (51%) hiszi azt, hogy a munkájához szükséges készségek a következő öt évben változni fognak.

Különösen az MI készségfejlesztésre gyakorolt hatása iránt mutatkozik érdeklődés: a technológiát használók 76%-a számít arra, hogy ezáltal lehetősége nyílik új készségeket elsajátítani a munkája során. Az igények kielégítéséhez azonban komoly befektetésekre lesz szükség a munkáltatók részéről, hogy az új és feltörekvő eszközökkel kapcsolatos képzést, illetve az azokhoz való hozzáférést biztosítani tudják. Azoknak, akik az elmúlt 12 hónapban nem használták a generatív MI-t a munkájukhoz, egyharmada (33%) úgy gondolja, hogy nem fogja tudni alkalmazni a technológiát a feladatai elvégzéséhez, 24% a munkája révén nem rendelkezik hozzáféréssel az eszközökhöz, 23% pedig nem tudja, hogyan kell azokat használni.

A gyorsan változó környezet ellenére mégis mutatkoznak jelek a munkával kapcsolatos optimizmusra és elkötelezettségre.

A kutatásban résztvevők 60%-a legalább valamennyire elégedett a munkájával (ami növekedés a 2023-ban mért 56%-hoz képest), és azok közül, akik fontosnak tartják a méltányos fizetést, 57% nyilatkozott úgy, hogy a munkájáért megfelelő bért kap. A megélhetési költségekkel kapcsolatos nyomás 2023 óta kissé enyhült, 38%-ról 45%-ra emelkedett azok aránya, akiknek minden hónap végén marad pénzük. Ugyanakkor nekik több mint a fele (52%) mondta azt, hogy pénzügyileg még mindig bizonyos mértékű nyomás alatt állnak.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Balaton tihany balatonfüred hattyú tópart part víz nyár vízpart