Világszenzáció: az agyba ültetett eszközzel csökkentették ötödére egy epilepsziás beteg rohamait
Gazdaság

Világszenzáció: az agyba ültetett eszközzel csökkentették ötödére egy epilepsziás beteg rohamait

MTI
A világon elsőként koponyába ültetett mélyagyi elektromos stimuláló eszközzel kezelik egy gyermek epilepsziás rohamait Angliában.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság kórházi közlésekre épülő hétfői beszámolója szerint a 13 éves Oran Knowlson koponyájába tavaly októberben ültették be az eszközt, és a gyermek korábban súlyos, naponta néha több százszor visszatérő rohamainak száma azóta 80 százalékkal csökkent.

A műtétet a londoni Great Ormond Street gyermekkórházban végezték kísérleti beavatkozásként. Az eljárás során a BBC ismertetése szerint egy 3,5 négyzetcentiméter területű, 0,6 centiméter vastagságú elektromos jeladót ültettek a fiú koponyájába. Ez az eszköz elektródák révén folyamatos áramimpulzusokat küld a gyerek agyának mélyére, arra a területre, ahonnan az epilepsziás rohamokat okozó abnormális elektromos aktivitás ered.

Az eszköz feladata ezeknek a normálistól eltérő elektromos jeleknek a blokkolása vagy terjedésük megakadályozása. A fiú koponyacsontjához erősített jeladóból két elektróda vezet az érintett agyi területre; behelyezésük hibahatára nem egészen egy milliméter volt. A súlyos, nem egyszer eszméletvesztéshez és légzésleálláshoz vezető rohamok a fiú hároméves korában kezdődtek, és az orvosok Lennox-Gastaut tünetegyüttest diagnosztizáltak. Ez az epilepszia olyan formája, amelyre rendszerint nem hatnak a hagyományos kezelési módok.

A műtéti stábot vezető gyermekidegsebész, Martin Tisdall a BBC-nek elmondta: a beavatkozás remélhetőleg lehetővé teszi annak megállapítását, hogy az agy mélyén eszközölt stimulációval hatékonyan lehet-e kezelni az ilyen súlyos epilepsziatípusokat.

A világon most elsőként alkalmazott eljárás egy szélesebb kutatási program része, amelyben a Great Ormond Street kórház mellett a University College London egyetem, a King's College egyetem klinikája, valamint az Oxfordi Egyetem vesz részt.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

VIDA - egyelőre nincs megállapodás

A ViDA csomag (VAT in the Digital Age, azaz Áfa a Digitális Korban) tárgyalásának legfrissebb fejleménye, hogy az ECOFIN 2024. június 21-i ülésén Észtország nem értett egyet a Digitális Kor H

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vakcina oltás koronavírus