Akkora a baj a kínai állami költségvetéssel, hogy rendhagyó lépésre készül Peking
Gazdaság

Akkora a baj a kínai állami költségvetéssel, hogy rendhagyó lépésre készül Peking

Portfolio
Kína költségvetési bevételei jelentősen visszaestek, ami olyan találgatásokhoz vezetett, hogy a kormány a gazdasági fellendülés támogatása érdekében szokatlan módon felülvizsgálhatja az év közepén a költségvetést.

A Bloomberg, a kínai pénzügyminisztérium adatain alapuló számításai szerint a teljes fiskális bevétel, beleértve az általános állami költségvetést és a kormányzati alapok költségvetését, 4,1%-kal, 11 360 milliárd jüanra (1600 milliárd dollár) csökkent idén január-májusban a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Ez a legmeredekebb csökkenés 2023 februárja óta.

A két számlán szereplő kiadások együttesen szintén 2,2%-kal, 13610 milliárd jüanra csökkentek az első öt hónapban az előző évhez képest, ami 2250 milliárd jüan költségvetési hiányt eredményezett. Ez a hiány nagyobb, mint a tavalyi év azonos időszakában, de elmarad a 2022-ben mért szinttől.

A költségvetési bevételeket a lassuló gazdasági növekedés – amely hatással volt az adóbevételekre – és a több éve tartó ingatlanpiaci visszaesés is feszíti. A helyi önkormányzatok agresszívebbé váltak az évtizedekre visszanyúló adók behajtásában, egyre jobban üldözik a vállalatokat, hogy betöltsék az ingatlanválság okozta pénzügyi űrt.

A források előteremtése érdekében a hatóságok az elmúlt hónapokban felgyorsították a kötvényeladásokat, mivel Peking célja, hogy nagyobb támogatást nyújtson a gazdaságnak, miközben a vállalkozások és a háztartások vonakodnak a költekezéstől. A közgazdászok egyre inkább azt sürgetik, hogy Peking növelje a költségvetési hiányt, és kezdjen adósságkibocsátásba.

Szokatlan lépésként Peking tavaly októberben az év közepén kiigazította költségvetését, és a gazdaság megsegítésére további 1000 milliárd jüannyi államkötvény kibocsátásával a bruttó hazai termék 3,8%-ára növelte a költségvetési hiányt. Márciusban a kormány az idei költségvetési hiánycélt a GDP 3%-ában határozta meg, amelyet részben 3340 milliárd jüan államkötvény-kibocsátással kívánnak betölteni. Emellett 1000 milliárd jüannyi különleges államkötvényt akarnak értékesíteni a kulcsfontosságú projektekbe történő beruházások finanszírozására.

Címlapkép: Egy kínai katona a Nép Nagy Csarnoka előtt, ahol az USA-Kína Stratégiai Gazdasági Párbeszéd találkozója előtt Pekingben, 2006. december 14-én, csütörtökön. A fotó forrása: Stephen Shaver/Bloomberg via Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ítéletet mondtak Magyarország felett: ha akarnánk, se lehetne eurónk még hosszú évekig

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
eső-zápor-előrejelzés-riasztás-másodfokú-figyelmeztetés-csapadék-felhőszakadás-veszélyjelzés