A magyar kormány feketelistájára került Oroszország, itt a rendelettervezet
Gazdaság

A magyar kormány feketelistájára került Oroszország, itt a rendelettervezet

A pénzügyminiszter bemutatta új rendelettervezetét az adózási szempontból nem együttműködő államok listájának módosításáról. A módosítás célja, hogy az uniós frissítéseknek megfeleljen a magyar jogrend, valamint hogy az adóelkerülés elleni küzdelem hatékonyabbá váljon, és a nemzetközi adózási normák betartását ösztönözze. A listán szerepel Oroszország is, több klasszikus offshore adóparadicsom mellett. Velük szemben szigorú szankciókat alkalmazhatnak.

Az adózási szempontból nem együttműködő állam olyan országot jelent, amely nem felel meg a nemzetközi adózási normáknak és előírásoknak, nem tartja be például az információcsere vagy az adóelkerülés elleni intézkedéseket. Az ilyen országokat gyakran adóparadicsomként is emlegetik, ahol a vállalatok és magánszemélyek alacsony vagy nulla adóterheléssel tudják elkerülni az adófizetést, a végső tulajdonos pedig teljesen elrejtőzhet.

Az Európai Unió évente frissíti listáját a tiltólistára vett országokkal, a pénzügyminiszter pedig most bemutatta a rendelettervezetét, hogy a magyar lajstrom és összhangba kerüljön az EU-ssal:

  1. Amerikai Szamoa
  2. Amerikai Virgin-szigetek
  3. Anguilla
  4. Antigua és Barbuda
  5. Fidzsi-szigetek
  6. Guam
  7. Oroszország
  8. Palau
  9. Panama
  10. Szamoa
  11. Trinidad és Tobago
  12. Vanuatu

Az új lista több változást is hoz a korábbihoz képest. Oroszország például 2023 óta egy újabb szereplő a listán, a szankciók folyományaként kerül tiltásra. De idén februárban lekerült a Bahama-szigetek, Belize, a Seychelle-szigetek, valamint a Turks- és Caicos-szigetek az uniós jegyzékről.

A kormány a listán szereplő országokkal szemben különböző gazdasági és pénzügyi szankciókat vezethet be, a gazdasági együttműködésnél szigorúbb eljárási szabályokat alkalmazhat, főként a cégek tőkemozgásainál.

A rendelet célja, hogy megerősítse Magyarország elkötelezettségét az adóelkerülés elleni küzdelemben és a nemzetközi adózási normák betartásában. Az ilyen intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy az adórendszer igazságosabbá váljon, és a vállalatok és magánszemélyek ne tudják elkerülni az adófizetést.

A rendelet a társadalmi egyeztetés utáni kihirdetését követően az új lista azonnal hatályba lép, biztosítva, hogy Magyarország továbbra is részt vegyen a nemzetközi adózási normák betartásában.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint