Németország távolodik Kínától
Gazdaság

Németország távolodik Kínától

Portfolio
Robert Habeck gazdasági miniszter pénteken kezdődő látogatása során hangsúlyozni fogja Németország eltökéltségét a Kínával való kereskedelmi kapcsolatok fenntartására, de kereskedelmi szakértők szerint a gazdasági és politikai tényezők mindinkább az amerikai-német kapcsolatnak kedveznek.

Habeck igyekszik majd megmagyarázni a kínai tisztviselőknek, hogy az Európai Unió a közelmúltban miért vetett ki vámokat a kínai elektromos járművekre, miközben eloszlatja a kínai megtorlás veszélyét, amely árthat a német exportüzleteknek.

Már most, 2024 első negyedévében Németország 60 milliárd eurós kereskedelmi forgalma Kínával kevesebb volt, mint a 63 milliárd eurós amerikai-német kereskedelmi forgalom teljes volumene.

A pénteken közzétett hivatalos adatok aláhúzták a változást: a Kínába irányuló német export májusban 14%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, míg az Egyesült Államokba irányuló kivitel 4,1%-kal nőtt.

Az ingatlanválság, a magas helyi önkormányzati adósság és más kihívások nyomasztják a kínai belföldi tevékenységet.

Maximilian Butek, a kelet-kínai német kereskedelmi kamara ügyvezető igazgatója szerint a német kereskedelmi partnerek egyelőre elkötelezettek a kínai piac mellett, amelyről úgy vélik, hogy a következő néhány évben a kereslet fellendülése várható.

"Ha azonban a kínai magánszektorban és a fogyasztók körében a bizalom továbbra is alacsony marad, lehetséges, hogy az Egyesült Államok képes lesz Németország vezető kereskedelmi partnereként érvényesülni" - mondta Butek.

A nagyobb kérdés azonban az, hogy milyen mélyreható hatással lesz Németországnak az a kinyilvánított szándéka, hogy csökkentse a Kínával szembeni teljes kereskedelmi kitettségét. Tavalyi első Kína-stratégiai dokumentumában Berlin "tisztességtelen gyakorlatokkal" vádolta Pekinget.

Azon túl, hogy Berlin szeretné elmélyíteni kapcsolatait más partnerekkel is - például Dél-Koreával -, eddig homályosan fogalmazott arról, hogyan kívánja csökkenteni a kínai függőségeit.

Jürgen Matthes, az IW német gazdasági intézet nemzetközi gazdaságpolitikáért felelős vezetője azonban úgy látja, hogy paradigmaváltás kezdődött Angela Merkel korábbi kancellár által ápolt szoros kínai-német kapcsolatról.

Úgy tűnik, hogy geopolitikai indíttatású átrendeződés zajlik: rendszerszintű rivális Kínától transzatlanti partnerünk felé

– mondta Matthes.

Ha Donald Trump megnyeri novemberi amerikai választásokat és protekcionistább útra tereli Amerikát - például vámok emelésével -, akkor minden esély megvan arra is, hogy globális kereskedelmi háborúvá eszkalálódjon.

A Roland Berger tanácsadó cég e havi jelentése arra jutott: egy ilyen forgatókönyv pusztító hatással lenne minden nagyobb gazdaságra. Hozzátették: nem kétséges, hogy Németországnak NATO-szövetségesét kell választania.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: EU

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
repülő-légitársaság-wizz-air-fapados-hungarocontrol-repülőjárat-légitársaságok-fapados-légitársaság