Lélektani szinten a brit államadósság
Gazdaság

Lélektani szinten a brit államadósság

MTI
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) havi összegzésében kimutatta, hogy május végén a nettó államadósság-állomány 2742,9 milliárd font (1290 ezer milliárd forint) volt. Ez 99,8 százalékos GDP-arányos nettó államadósságrátának felel meg.

Az ONS visszatekintő adatsora szerint a brit közszféra adósságterhe a hazai össztermék arányában mérve legutóbb 1961 márciusában volt ennél magasabb: akkor 102,5 százalékos nettó államadósság-rátát mértek.

A statisztikai hivatal pénteki beszámolója szerint a GDP-arányos államadósságráta a múlt hónap végén 3,7 százalékponttal haladta meg a tavaly májusi szintet. A közfinanszírozási szektor havi nettó piaci hiteligénye - az állami bankrészesedések finanszírozási igénye nélkül - idén májusban 14,9 milliárd font volt, 1,8 milliárd fonttal több, mint a tavalyi azonos hónapban.

Az ONS kiemeli: ez volt a harmadik legnagyobb összegű májusi kormányzati hitelfelvétel azóta, hogy 1993-ban megkezdődtek a közfinanszírozás havi nettó hiteligényéről szóló rendszeres adatközlések a jelenlegi módszertannal, és csak a koronavírusjárvány legintenzívebb időszakában, 2020-ban és 2021-ben volt az ideinél magasabb a májusi közfinanszírozási hiteligény.

A brit kormány számára hivatalos makrogazdasági és közfinanszírozási előrejelzéseket készítő intézet (Office for Budget Responsibility, OBR) jelenleg érvényes prognózisa szerint a GDP-arányos államadósságráta a 2024-2025-ös pénzügyi év végén 98,8 százalék, a 2028-2029-es pénzügyi év végén 94,3 százalék lesz.

Az OBR számításai szerint a 2028-2029-es pénzügyi év végére várt államadósságráta háztartásonként 104 ezer font (49 millió forint) adósságnak felel meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
forint