Hőségriasztás: itt az ítéletidő, megnéztük, mennyire érdekli az internetezőket
Gazdaság

Hőségriasztás: itt az ítéletidő, megnéztük, mennyire érdekli az internetezőket

Portfolio
Magyarország nagy részén ma tetőzik a hőség, a maximumok országszerte meghaladják a 30, a déli, délkeleti országrészben sokfelé a 35-36 fokot. Szerda 0 órától életbe lépett és szombat éjfélig érvényben is marad a harmadfokú hőségriadó. Megnéztük, milyen érdeklődést mutatnak ezek a fejlemények az időjárás iránt a Google magyarországi internetes kereséseiben.

Időjárás Magyarországon

Hazánk nagy részén ma tetőzik a hőség, a maximumok országszerte meghaladják a 30, a déli, délkeleti országrészben sokfelé a 35-36 fokot. Emellett fátyolfelhők és szaharai por által szűrt napsütésre számíthatunk csapadék nélkül, és néhol lengedező széllel

- írta reggel a HungaroMet.

AHOGYAN arról beszámoltunk, A HARMADFOKÚ HŐSÉGRIADÓ SZERDA 0 ÓRÁTÓL LÉPETT ÉLETBE ÉS SZOMBAT ÉJFÉLIG MARAD ÉRVÉNYBEN.

A HungaroMet előrejelzése alapján a Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot. A HungaroMet folyamatosan frissülő veszélyjelző térképe itt elérhető.

A magyarországi időjárás iránti érdeklődés

Korábban bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

A Google Trends adatait megvizsgálva, az elmúlt egy 30 nap magyarországi internetes kereséseit alapul véve látható, hogy a harmadfokú hőségriadó bejelentésekor a „hőségriasztás” keresési kifejezés jelentős kiugrást mutatott, és a „Balaton időjárás” keresési kifejezés iránti érdeklődés is emelkedésnek indult.

A „HungaroMet” keresési kifejezés esetében is emelkedés várható: a Google Trends szaggatott vonala hiányos adatokat jelent: ez voltaképp a Google előrejelzése arról, hogy a keresőkifejezés hogyan fog teljesíteni a közeljövőben.

idojaras-1
Kép forrása: Google Trends

A „Kánikula” témakört az elmúlt 7 napban vizsgálva szintén látható a hőség okozta kiemelkedés, valamint a harmadfokú hőségriadó okozta visszapattanás.

A témakörök olyan kifejezéscsoportok, amelyek az összes nyelvben egy dologgal kapcsolatosak. A keresési kifejezés alatt témaköröket is találhat. Ha például rákeresünk a London kifejezésre, és kiválasztjuk témakörként, akkor a keresés olyan témákkal kapcsolatos találatokat is tartalmaz majd, mint az „Egyesült Királyság fővárosa” és a „Londres”, amely London spanyol neve.

idojaras-2
Kép forrása: Google Trends

 A „Balaton időjárás” keresési kifejezés iránti érdeklődés nem meglepő módon Veszprém megyében a legnagyobb, majd Somogy megye követi.

A Google Trendsben ezek az értékek 0-tól 100-ig terjedő skálán vannak feltüntetve, amelyen a 100 azt a helyet jelöli, ahol a keresések összesített számához képest a legnagyobb a népszerűség; az 50-es érték azt a helyet jelöli, ahol a népszerűség feleakkora. A 0 pedig azt a helyet jelöli, ahol nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

Megjegyzés: A nagyobb érték nagyobb arányt jelent az összes lekérdezéshez képest, nem pedig nagyobb abszolút értékű lekérdezésszámot. Például egy apró ország, ahol a lekérdezések 80%-a a banánnal kapcsolatos, kétszer akkora pontszámot kap, mint egy óriási ország, ahol a lekérdezéseknek csak a 40%-a vonatkozik a banánra.

idojaras-3
Kép forrása: Google Trends

Míg a „Balaton időjárás” keresési kifejezés esetében a Balaton vízhőmérsékletéhez és a balatoni időjáráshoz kapcsolódó keresési kifejezéseket találunk a TOP 3-ban, addig a „hőségriasztás” keresési kifejezés esetében jól látható a harmadfokú hőségriadó dominanciája.

idojaras-4
Kép forrása: Google Trends

A cikket a Google támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ingyen wifi az Unió területén

Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. Az önkormányzatok pályázhatnak pénzre (itt), amit  a wifi kiépítésére és üzemeltet

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ivóvíz kút