FONTOS Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
 
Portfolio signature

Elmaradt a hidegzuhany, de lassul a magyar bérnövekedés

Portfolio
Áprilisban is bőven két számjegyű mértékben nőttek a bruttó átlagbérek Magyarországon, azonban az már látszik, hogy némiképp lassul a bérdinamika. A gyors emelkedés összességében azt jelzi, hogy azok a vállalatok is érdemben növelték a béreket, amelyek nem januárban, hanem tavasszal döntöttek a bérekről.

Áprilisban a bruttó átlagkereset 645 300 forint volt, ami 13,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 596 200 forintra becsülhető, ami 13,9%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában - derült ki a KSH friss adataiból. Ez igencsak jelentős béremelkedésnek számít, ami azt jelzi, hogy azok is nagymértékben növelték a béreket, akik nem az év első hónapjában, hanem tavasszal vizsgálták felül a fizetéseket.

Ugyanakkor az év elején látott, 15%-hoz közeli bérdinamikához képest némiképp lassult az emelkedési ütem. Akkor a minimálbér és a bérminimum tavaly decemberben látott (15, illetve 10%-os) emelése jelentős hatással volt a bérekre, ami nemcsak a legkisebb keresetűek fizetését dobta meg, hanem még a mediánbér szintjénél is érzékelhető volt (a bértorlódás elkerülése végett). A tavaszi hónapok adataiban már azoknak a nagyvállalatoknak a béremelése is látszódik, amelyek ilyenkor tartják a bértárgyalásokat. Emiatt többen azt várták, hogy nagymértékben lelassul a bérdinamika, az adatok alapján azonban inkább az látható, hogy a multinacionális vállalatok is kénytelenek voltak erős bérkorrekcióra.

Idén egyébként a költségvetési szférában sokkal gyorsabban nőnek a bérek, mint a vállalatoknál. Az államhoz köthető szektorokban 19,7%-kal nőttek a fizetések, míg a cégeknél "csak" 11,6%-kal. Az év elején még 13% feletti növekedést láthattunk a cégeknél, miközben az államnál 17% körüli emelkedés volt jellemző. Vagyis amíg a vállalati szektorban kissé lassult a béremelkedési ütem, addig az állami szférában még gyorsult is.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés