Gazdaság

Az eurózóna helyzete nem lett jobb

MTI
A várt mérsékelt gyorsulás helyett jelentősen lassult az euróövezet feldolgozóipari, szolgáltatóipari és kompozit beszerzésimenedzser-indexének a növekedése júniusban - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének pénteken ismertetett előzetes értékeléséből.

A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) nem végleges, júniusi értéke 52,6 pont lett, alacsonyabb a májusi 53,2 pontnál. Elemzők arra számítottak, hogy a mutató 53,5 pontra emelkedik. 

A feldolgozóipari BMI a májusi, 15 hónapja legmagasabb 47,3 pontról júniusban hat hónapja legalacsonyabb szintre, 45,6 pontra esett. Szakértők a mutató növekedésére, 48 pontra számítottak.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatokat összesítő kompozit BMI júniusi értéke háromhavi mélypontra, 50,8 pontra csökkent a májusi, 12 hónapja legmagasabb, 52,2 pontról. Szakértők emelkedő mérőszámot, 52,5 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedési ütemét számszerűsíti, 50 pont alatti értéke pedig a teljesítménycsökkenés ütemének mértékét.

Júniusban az euróövezeti szolgáltatóipar már az ötödik hónapban ért el 50 pont feletti mutatószámot, a feldolgozóipari BMI viszont már 15 hónapja áll az 50 pontos határ alatt. A júniusra vonatkozó végleges feldolgozóipari adatokat július 1-én, a végleges szolgáltatóipari és kompozit adatokat pedig július 3-án ismertetik.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
európai-központi-bank-monetáris-politika-demográfia-federal-reserve-kamatláb-john-williams