Nagyot rontott Magyarország a kiemelten figyelt versenyképességi rangsorban
Gazdaság

Nagyot rontott Magyarország a kiemelten figyelt versenyképességi rangsorban

Szingapúr, Svájc és Dánia az első három ország a svájci IMD World Competitiveness Center által készített idei versenyképességi listán és ezúttal már az élen voltak helycserék. Az uniós országok többsége rontott helyezésén a tavalyi pozíciójához képest. Magyarország ezúttal az 54. helyen végzett az átfogó felmérés szerint, nyolc helyet csúszott vissza az előző évhez képest. Ezzel a teljesítményével a 2019 óta eltelt időszakban a nemzetközi rangsorban hazánkat megelőzte Lengyelország, Horvátország és Románia.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A nemzetközi versenyképességi rangsorok iránti érdeklődés – napjaink gyorsan változó világában – a figyelem középpontjába került, mi több, a gazdaságok átfogó minősítésének, a teljesítmények összehasonlító elemzéseinek és a hatékonyság mérésének eszközeivé váltak. Versenyképességi vizsgálatokkal ma sokan és sokféleképpen foglalkoznak (WEF, IMD, OECD), ám legnagyobb múltú, a legszélesebb mutatórendszerrel dolgozó és hosszabb időtávlatú elemzésekre is alkalmas adatsorokkal vitathatatlanul az IMD World Competitiveness Center (Svájc) rendelkezik. Mindebből következően az sem véletlen, hogy a legfrissebb 2024. évi nemzetközi versenyképességi rangsorokat tartalmazó jelentést elsőként az IMD Versenyképességi Központja adta közre.

Az IMD szokásos éves versenyképessségi jelentése a világgazdaság 67 országára vonatkozóan hatalmas mennyiségű részletező adatot vizsgál, amelynek kiegészítését, illetve sajátos kontrollját szolgálják a világ közel 5 ezer vállalatvezetője által adott kérdőíves válaszok. A részletező mutatók súlyozott átlagai alapján ún. átfogó mutatóik készülnek (belső gazdasági teljesítmények, a kormányzati működés, üzleti hatékonyság és infrastruktúrális adottságok szerinti csoportosításban), majd az összegzett eredmények újabb értékelése alapján alakítják ki az országok végső rangsorát.

imd grafikon

Az utóbbi évek versenyképessségi rangsorának élén – változó rangsorral – Szingapúr, Svájc és Dánia áll, majd Hong Kong és Svédország következnek, s hozzájuk csatlakozik – döntően a multinacionális vállalatoknak köszönhetően – Írország, Egyesült Arab Emírségek, valamint Tajvan. Említést érdemlő, hogy az élbolyba tartozást nem a legnagyobb GDP teljesítmény, illetve tőkeerő determinálja, hanem sokkal nagyobb szerepe van az átlagnál gyorsabb növekedési képességnek és gazdasági hatékonyságnak.

Kiemelendő, hogy Szingapúr 3 helyet előrelépve lett idén az első, míg Svájc a korábbi 3. helyről lépett fel a 2. helyre, Dánia viszont a tavalyi első pozícióját veszítette el és lett a 3.

imd versenykepesseg

Az IMD versenyképességi elemzése az Európai Unió teljesítményi és eredményességi jellemzőit nem összevontan, hanem tagországok szerint értékeli. Figyelmet érdemlő, hogy egyrészt a helyezési pozíciók tág szélsőértékek között mozognak, másfelől egyidejűleg mutatható ki eredményjavulás, illetve pozícióvesztés. Összességében a 2019-2024 időszakban 15 ország rontotta (jelentősen: Luxemburg, Bulgária, Szlovénia, Németország, Ausztria, Magyarország), 9 ország javította versenyképességi pozícióját (kiemelten: Görögország, Belgium, Horvátország, Dánia), míg Franciaország és Finnország helyezése nem változott. (Málta jelenleg nem szerepel az IMD vizsgálataiban!)

versenykepesseg 2019 2024

Magyarország a 2024. évi versenyképességi jelentésben 67 ország közül az 54. helyen szerepel, ami jelentős pozícióvesztés mind az előző évi 46. helyhez, mind a 2019. évi 47. helyhez viszonyítva. A velünk azonos történelmi utat bejáró országokkal összehasonlítva a 2019-2024. években mindvégig előttünk járt Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovénia; ugyanezen időszak alatt a nemzetközi rangsorban hazánkat megelőzte Lengyelország, Horvátország és Románia, míg Szlovákia és Bulgária versenyképességi pozíciója továbbra is hazai teljesítményektől elmaradó.

Magyarország nemzetközi versenyképességi rangsorban bekövetkezett jelentős pozícióvesztése a 2019-2024 időszakban ellentmondásos folyamatok következménye. Figyelmeztető gyengülést mutat az üzleti hatékonyság romlása (lásd: alacsony hozzáadott érték termelőképesség, a vállalkozási méretek végletes szerkezete és az atomizálódás erősödése, a menedzsmenti munka gyengülése, etikai és morális gondok súlyosbodása), valamint a kormányzati irányítás hatékonyságának gyengülése (költségvetési egyensúlytalanság, adósságállomány, az állam nem szabályozni, hanem uralni kívánja a piacot, szociális biztonság erodálódása). A hazai gazdaság működési jellemzői tág szélsőértékek között mozognak (lásd: GDP arányában mért magas külkereskedelmi teljesítmény, gazdasági aktivitás emelkedése, magas beruházási ráta, kontra gyengülő jövedelmezőségi mutatók, magas infláció, gyengülő vállalkozási hajlandóság), miközben az infrastrukturális ellátás mutatói „műemlékileg védetten” továbbra is a vizsgált 67 ország harmadik harmadába tartoznak (lásd: általános és technológiai infrastruktúra állapota, egészségügyi ellátás és oktatási színvonal).

magyarorszag versenykepesseg tenyezok valtozasa

A magyar gazdaság versenyképességi mutatóinak romlására – az IMD versenyképességgel foglalkozó publikációi mellett – más nemzetközi szervezetek is felhívják a hazai döntéshozók figyelmét. Nem állítható, hogy ezek figyelmen kívül maradnak, egymást követik a különböző kormányzati intézmények, MNB, valamint tudományos műhelyek stratégiai anyagai, szakmai konferenciái.

A helyzetértékelések egybecsengőek, általános igény a gyors fordulat, amiből következően a konkretizált célok többsége is támogatást élvez. Rendre elmarad viszont a célokhoz vezető út kidolgozása, végrehajtás felelőseinek nevesítése, valamint a következetes számonkérés. Pedig ma is érvényes a klasszikus mondás:

Napjaink rohanó világában ahhoz is rohanni kell, hogy helyben maradjunk!

imd tablazat

A szerző közgazdász, kutató professzor, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal volt elnöke.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
forint