Hiánypótló felmérés érkezett: így sportolnak a magyarok
Gazdaság

Hiánypótló felmérés érkezett: így sportolnak a magyarok

MTI
A magyar felnőttek több mint fele soha nem sportol, és ezt a legtöbben azzal indokolják, hogy nincs kedvük hozzá, illetve nincs idejük rá - derült ki az aktív életmóddal foglalkozó kutatásból, amelynek megállapításait csütörtökön ismertették Budapesten, sajtótájékoztatón.

A felmérést 2023 novembere és 2024 januárja között 1260 fős, Magyarország felnőtt lakosságára reprezentatív személyes lekérdezéssel végezték. Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkár a kutatás eredményeire reflektálva  kiemelte: annak, ha nem sportolunk, "egészen drámai" egészségügyi következményei vannak.    

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy korábbi felmérésére hivatkozva az államtitkár azt mondta: az életmódunk több mint kétszer olyan mértékben határozza meg az egészségi állapotunkat, mint az egészségügyi ellátórendszer.     

A magyar felmérés kiindulópontja az volt, hogy a felnőttek mivel töltik a szabadijüket:

a válaszadók körében a passzív, leginkább a képernyőhöz kapcsolódó tevékenységek bizonyultak a legnépszerűbbnek,

de a család és a barátokkal töltött idő közé beékelődik a mozgás és a sport. A felnőtt népességnek a 43 százaléka legalább hetente mozog, azaz sportol vagy egyéb mozgást végez.

A közép- és felsőfokú végzettségűek között nincs érdemi különbség, hiszen 51, illetve 53 százalékuk mozog rendszeresen. Az alapfokú végzettséggel rendelkezőknél már jelentősebb lemaradás látható, 32 százalékuk mozog legalább hetente. A életkor előrehaladtával csökken a rendszeresen mozgók aránya.     

A felmérésből az látszik, hogy az anyagi helyzet meghatározza a mozgást: a jó anyagi helyzetűek 51 százaléka, míg a rossz anyagi helyzetűek 17 százaléka mozog hetente. A településtípus és a nemek esetében körülbelül tíz százalékos különbség van a férfiak és a Budapesten élők javára.     

A kutatás szerint a legtöbben (48 százalék) otthon szoktak mozogni. A testmozgást végzők 18 százaléka edzőterembe vagy fitneszközpontba jár. 

A soha nem sportolók közül a legtöbben (54 százalék) azt válaszolták, hogy azért nem sportolnak, mert nincs kedvük hozzá, időhiányra 41 százalékuk, egészségügyi állapotra 31 százalékuk hivatkozott.     

A felmérés szerint a munkahely az aktív életkorú felnőtt lakosság számára a testmozgás, a sport egyik legfontosabb színtere. Az adatokból az látható, hogy

vállalati edzőterem, illetve fitneszbérlet biztosítására jelentkezik elsősorban igény

- olvasható a kutatás összefoglalójában.

Címlapkép forrása: Shutterstock

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
spanyol étteremek madrid