Eljött a lélektani határ a benzinkutakon
Gazdaság

Eljött a lélektani határ a benzinkutakon

Nem igazán tudtak hozzászokni az autósok az 5-össel kezdődő árhoz a hazai benzinkutak totemoszlopain, mindössze pár hétig tartott ez az átmeneti időszak. Mától kezdve ismét a lélektani határ fölé került az üzemanyag ára, ráadásul a dízel a benzinnél is nagyobb mértékben drágult az elmúlt hetekben. Elemzésünkben utánajárunk, hogy mi áll a látványos drágulás és az érdekes dinamika hátterében, illetve ami talán a legfontosabb: vajon jelenleg tényleg drágának mondható a magyar benzin?

Újra itt van, újra itt van!

A közismert Illés-nóta további mondandójával szemben nem szívesen csapjuk össze a mancsunkat, ugyanis

nem a nagy csapat van újra itt, hanem a 600 forintos benzinár.

Ráadásul mindez nagyon gyorsan történt, június 10-én még literenként 590 forintért tankolhattak az autósok, mától viszont ismét 600 forint fölé, egész pontosan 602 forintra kúsznak a jegyzések a kutak totemoszlopain.

Sokaknak a középiskolából ismert szinuszgörbe juthat eszébe, ha megnézi az elmúlt hónapok benzinár-alakulását; szabályos kilengések, sokkal 650 fölé nem mászott az árfolyam, de azért 550 forint alatt sem láthattuk már egy jó ideje a benzin árát. Az elmúlt napokban tapasztalt, újfent elég látványos trendfordulóban esetleg az lehet az aggasztó, hogy a korábbi alkalmakhoz képest jóval "magasabb szintről fordult" az árfolyam, már ha lehet ilyen, a technikai elemzésben használatos szófordulattal élni ezen a részvénypiacoknál jóval kevésbé spekulatív területen.

bendiz ma

Egy másik érdekesség, és egyben talán öröm is az ürömben, hogy mindeközben a személyautóknál kevésbé hangsúlyos, de a szállítmányozásban és a mezőgazdasági munkálatoknál már jóval fontosabb dízel ára a benzinénél is nagyobb mértékben nőtt, a közel 20 forintos differenciára utoljára március közepén láttunk példát.

diff

A következőkben utánajárunk, hogy mi áll a dolgok hátterében, azaz miért lépte át ismét a lélektani határt a benzin ára, meddig mehet még a jegyzés, és hogyan alakulhat a különbség a két finomított olajtermék között.

Emelkedik az olajár

A hazai üzemanyagárak egyik legfontosabb külső meghatározója a nemzetközi olajárak alakulása, egész pontosan a nyugati benchmark olajtermék Brent árfolyama. A jegyzést elsősorban

az eszkalálódó geopolitikai konfliktusok rángatják már hónapok óta,

ugyanis Oroszország és Irán is nagyon fontos szereplők a globális olajellátásban.

Oroszországban a napokban több ukrán dróncsapás tüzet okozott egy stratégiailag fontos kikötő olajtermináljánál, ez ismét felerősítette az ellátásbiztonsági kockázatokat - Ukrajna egyébként már hónapok óta rendszeresen támad drónokkal orosz kőolajfinomítókat, hogy ezzel is akadályozza az orosz haderő üzemanyag-ellátását. Ezen felül a közel-keleti helyzet is egyre veszélyesebben alakul, miután egy magas rangú izraeli tisztviselő a libanoni Hezbollah elleni közelgő "totális háborúra" figyelmeztetett, miután a terroristák példátlan rakétatámadást indítottak Izrael északi területei ellen, amire Jeruzsálem több válaszcsapással reagált.

Ha mindez nem lenne elég, az olajárakat a közelmúltban a globális kereslet növekedésére vonatkozó robusztus előrejelzések is magasan tartják, miután az OPEC, az IEA és az amerikai EIA egyaránt szilárd olajkereslet-növekedést helyezett kilátásba az év második felére vonatkozóan. Ezen túlmenően az OPEC+ kulcsfontosságúnak nevezhető tagországai (Oroszország és Irak) megerősítették, hogy ragaszkodnak a korábban megállapított kitermelési kvótákhoz, míg Szaúd-Arábia jelezte, hogy hajlandó a piaci feltételekhez igazítani a kitermelést.

Az olajpiaci kilátásokkal egy részletes elemzés során foglalkoztunk nemrég, amit itt lehet elolvasni.

brent ma1

Ugyancsak befolyásolja a finomított olajtermékek nagykereskedelmi árát a nemzetközi finomítói marzsok alakulása, az a profittartalom, ami a nyersolaj finomításáért jár az energiavállalatoknak. Ebben a tekintetben

az elmúlt hetekben jelentős szétválást figyelhettünk meg, a benzin felára nagyot esett, miközben a dízelé feljebb került.

Ennek hátterében több tényező is áll:

  • egyrészt kifejezetten magasan alakulnak a stratégiai benzinkészletek az Egyesült Államokban,
  • emellett a vártnál gyengébben alakul a globális benzinkereslet (elsősorban a hatékonyabb belső égésű modellek és az elektromos autók elterjedése miatt), ezzel szemben még kitart a magasabb fuvarozási igény,
  • ráadásul számos, inkább benzinre specializált ázsiai finomító termelése érkezik vissza a világpiacra, miután befejeződtek a karbantartási munkálatok.
marzs
Finomítói marzsok alakulása a benzinnél (sötétkék) és a dízelnél (világoszöld). Forrás: Neste

Gyengül a forint

Szintén fontos szerepe van a hazai üzemanyagpiaci kilátások tekintetében a devizateljesítménynek, egész pontosan a forint teljesítményének a dollárral szemben, mivel a nyersolajat dollárban jegyzik - az amerikai fizetőeszköz gyengülése olcsóbbá teszi forintban kifejezve az energiaterméket, és fordítva.

Április közepe óta markáns forinterősödést láthatunk, ennek jelentős része azonban már beépülhetett az árakba a hazai kutakon, az április 16 - május 15 közötti egy hónapban ugyanis a dollárgyengüléssel párhuzamosan a benzin literenkénti ára 36 forinttal, a dízelé pedig 48 forinttal csökkent. Május végén azonban látványosan megfordult ez a trend és nagyot gyengült a forint a dollárral szemben, e mögött több ok is meghúzódik:

  • Május végén technikai szempontból is voltak jelei annak, hogy érhet a fordulat a forint piacán, addig ugyanis jelentős túlvettség alakult ki a vezető devizákkal szemben.
  • Emellett a befektetők kockázatkerülővé váltak a forint piacán a Moody's és a Fitch Ratings felülvizsgálatait megelőzően - utóbbi hitelminősítő szerint aggodalomra adnak okot a magas államadósságszint és az unortodox politikai intézkedések a jövőbeni magyar államadósság-besorolás szempontjából. A Fitch Ratings mindenesetre megerősítette Magyarország államadós-besorolását BBB szinten, negatív kilátással, azonban az ország jövőbeni hitelminősítése nagyban függ a gazdasági és politikai stabilitás megőrzésétől szerintük.
  • A Gazprommal szembeni nyugati választottbírósági ítéletek végrehajtása, és az emiatti esetleges gázszállítási zavarok is okozhattak nyugtalanságot a befektetők körében. Amint azonban megírtuk: egy május végi sürgős kormányrendelet itthon igyekezett elébe menni az ilyen végrehajtások érvényesítésének, így az orosz gázszállításokat ez egyelőre a jelek szerint nem érinti.
  • Június közepén Magyarország jelentős uniós büntetést kapott, ez pedig nyilvánvalóan nem tett jót az amúgy is törékeny kockázati megítélésünknek. Közel tíz éve tartó vita és pereskedés után marasztalta el az Európai Unió Bírósága a magyar kormányt, amiért a hazai menekültügyi rendszer nem felel meg az uniós szabályozásnak.
  • A nemzetközi piacokon is voltak olyan események, amik nehezítik a forint helyzetét: a vártnál sokkal erősebb amerikai munkaerőpiaci adat hatására nagyot ugrott a dollár június 7-én, ugyanis a közlés hatására a Fed-től várt kamatcsökkentési várakozások halványultak.
  • Emanuel Macron aztán a katasztrofálisan sikerült európai parlamenti választások után előrehozott választásokat jelentett be Franciaországban, az elnök váratlan döntése komoly politikai zűrzavart eredményezett - a francia piacokkal, adóssághelyzettel kapcsolatos aggodalmak az eurót is a mélybe küldték, de az aggodalmak betettek a régiós devizáknak is, ezért is esett a napokban még tovább a forint.
  • Az MNB keddi kamatdöntését követően bár úgy tűnt, hogy eljöhet a fordulat a forint piacán, és ismét erősödésnek indulhat a magyar fizetőeszköz, tegnap azonban ismét ütöttek egyet a forinton - fontos megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban tegnap nem volt kereskedés, így amellett, hogy a tőzsdék zárva tartottak, a legtöbb piac is illikvid volt, ebben az esetben pedig gyakori a forint gyengülése.
usd ma erős

Drága a magyar benzin?

Az tehát már világos, hogy mely tényezőknek köszönhetően láthattunk éles fordulatot a benzin árában - a legfontosabb kérdés talán még az lehet, hogy

vajon régiós kitekintésben is drágának mondható a magyar benzin?

Az Európai Bizottság aloldalán már elérhetőek a legfrissebb adatok az EU-s országok üzemanyag-árairól, ezek ismeretében elkészíthető a régiós rangsor a benzinnél és a dízelnél is. Az összehasonlítás során a szomszédos országok árait érdemes figyelembe venni, ezekbe az országokba tud ugyanis kedvezőtlen esetben átmenni tankolni a magyar autós.

Ebben a közegben, a június 17-i állapotokat figyelembe véve a

benzin esetében 1 forinttal olcsóbb a hazai üzemanyag az átlagnál,

benzinrégió

míg a dízelnél 5 forinttal van az átlagos szint felett a hazai ár.

dyzel régió

Az alábbi ábrán pedig térképen is láthatjuk, hogy hol olcsóbb, és hol drágább a benzin a környező országok tekintetében, mint Magyarországon.

benzin térkép

A dízelnél a következőképpen néz ki a helyzet:

dízel térkép

Összességében tehát

nem jelenthető ki, hogy az elmúlt hetek meredek áremelkedése csak a hazai autósokra róna komoly terhet,

az olajpiaci rali mellett a környező országok devizái is gyengültek a dollárral szemben, ezért is alakultak hasonlóan a jegyzések a régiós országokban.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint