Németh Dávid: 5%-os inflációval és 2,5%-os növekedéssel zárhatjuk az évet
Gazdaság

Németh Dávid: 5%-os inflációval és 2,5%-os növekedéssel zárhatjuk az évet

385 és 400 forint közötti euróárfolyamra számít az év hátralévő részében a K&H vezető elemzője, az infláció 2024 végére 5,0%-ra gyorsulhat. Az alapkamat 6,25%-on zárhatja az évet Németh Dávid szerint, az idei gazdasági növekedés pedig várhatóan nem fogja meghaladni a 2,5%-ot. A közgazdász a bank szegedi sajtóútján tartott előadást a makrogazdasági kilátásokról.

Németh Dávid fontosabb megállapításai:

  • EU: Az európai parlamenti választások nem hoztak földcsuszamlásszerű változásokat az európai politikában, ugyanakkor a zöldpártok visszaszorulása az uniós zöldpolitikával kapcsolatos kritikák erősödését tükrözi, a szélsőjobb mérsékelt előretörése mellett pedig gyengült a német-francia tengely, ami a tőkepiacokon, pl. a kötvényhozamokon is érződik. Ha Magyarország jelenlegi helyzetét vetjük össze az EU-csatlakozás évével, 2004-gyel, akkor a szabályozási minőség és a korrupciós kontroll gyengülését látjuk, a politikai stabilitás viszont erősödött.
  • USA: Az év fontos eseménye lesz az elnökválasztás. A választók több mint 50%-a számára kiemelt téma a megfizethető lakhatás, 30% szerint a gazdasági helyzet a legnagyobb probléma, 28% számára fontos a migráció kérdésére. 25% szerint Biden az életkora miatt nem alkalmas az elnökség folytatására, emellett sokakat befolyásolnak döntésükben Trump bírósági ügyei és az abortusztörvény is. A felmérések szerint fej-fej mellett halad a két elnökjelölt, a kulcsállamok állása alapján Trump hajszálnyi előnyével, a piac viszont most kevesebb kockázatot lát Biden újraválasztásában.
  • Energiapiac: Az európai gázfogyasztás folyamatosan csökken, fel vannak töltve a tárolókapacitások, jövőre pedig tovább fog nőni az LNG-kínálat. A gáz ára a 30-35 eurós tartományban, az olaj 80 dollár környékén maradhat, nem vár a K&H jelentős energiapiaci sokkot, bár az izraeli-palesztin konfliktus kockázatokat hordoz. A magyar gazdaság relatíve energiaintenzív, de az energiamix szempontjából zöldebb például a lengyelnél, a megújuló energia előállításbeli aránya 20%-ra nőtt, miközben az atomenergia részaránya csökkent.
  • Vállalati szektor: A magyar és a lengyel cégek profitabilitása romlott az elmúlt negyedévekben, pozitív fordulat csak 2025-ben várható. Magas a magyar vállalatok likvid eszközeinek az aránya, vagyis a beruházási képesség megvan, egyelőre a bizalom helyreállása hiányzik még. A vállalati hitelportfóliók minősége viszont nagyon jó.
  • Munkaerőpiac: Lassan nő a foglalkoztatás és a munkanélküliek száma is Magyarországon, a munkanélküliségi ráta emelkedésének a megállása 4,4%-os szinten viszont jó hír. A munkaerőpiac kifeszítettsége a 2016-os szintre oldódott, könnyebben találnak munkaerőt a cégek, mint az elmúlt években. Az USA-ban is lanyhul a munkaerőpiac, kevesen akarnak munkahelyet váltani, ezért kissé növekedhet még a munkanélküliségi ráta, ami kedvezhet a kamatcsökkentéseknek.
  • Fiskális politika: Rossz hír, hogy a társadalom öregedése miatt 2025-2041 között évi 2% körüli GDP-arányos többletköltséggel kell számolni Magyarországon, az viszont jó, hogy a következő években a kamatkiadásaink már csökkenhetnek. Szükség van valamekkora fiskális kiigazításra, ennek Németh Dávid szerint a kiadási oldalt kellene elsősorban érintenie (pl. gazdaságtámogatás és az állam saját működési költségeinek csökkentésével), éves kiigazítási szükségletünk jelenleg a GDP 0,7-0,4%-ára rúg 4-7 éves időtávon. Idén a mostani helyzet alapján mintegy 500 milliárd forintos kiigazításra van szükség. A kamatkiadások nélkül messze nem a magyar költségvetés van a legrosszabb helyzetben (elsődleges, strukturálisan kiigazított egyenlegünk pozitív), az európai országok többségében jelenleg nő a GDP-arányos államadósság, Magyarország viszont a csökkenő pályán lévők között található.
  • Kereskedelem és beruházások: a geopolitikai konfliktusok lassítják a világkereskedelem volumenének a növekedését. Tőkevonzó képessége alapján Magyarország jól áll, de nem teljesít kiugróan a régió országaihoz képest. Továbbra is az európai befektetők dominálnak, az amerikai és az izraeli tőkebefektetések aránya viszont csökkent a dél-koreai és a kínai befektetések javára. A beruházások Magyarországon az építőiparra koncentrálódnak, ami nem kifejezetten egészséges. A globális tőkeáramlásra hatással lehet Kína Tajvannal szembeni esetleges inváziója és az USA potenciális támogatása Tajvan számára.
  • Háztartások: a hitelkihelyezések növekedése hatására megfordulhat a háztartási eladósodottság csökkenése, a fogyasztás idén 3-3,5%-kal növekedhet a várható 9-10%-os reálbérnövekedés hatására. Az USA-ban a szeptemberi kamatcsökkentést valószínűsíti a fogyasztási dinamika lassulása.
  • Ipar és a GDP szerkezete: leginkább a szolgáltatások húzzák felfelé a növekedést, amit a belső kereslet növekedés is tovább támogathat. Idén a GDP 2,4-2,5%-kal nőhet. Az építőipar elhagyta Magyarországon a mélypontját, és az élelmiszeripar is tudja húzni az ipari kilábalást.  A fogyasztás fokozatos javulása és az európai konjunktúrával kapcsolatos javuló kilátások javítják a magyar ipar kilátásait is. Felhasználási oldalon a háztartási fogyasztás lehet a fő mozgatóerő, később a készletek leépítése és a beruházások terén jöhet még fordulat, ami a termelékenységre is pozitív hathat. Összességében a magyar gazdaság a potenciális növekedésének megfelelően teljesít, szemben például a cseh és a szlovák gazdaságtól, amelyek elmaradnak ettől. Magyarországon 5% alatt van a mesterséges intelligenciát használó cégek aránya, jó lenne nem lemaradni ezen a területen.
  • Infláció: lejjebb jött az áremelkedés, de ahogy az MNB is kommunikálja, a maginflációban vannak kockázatok, amivel foglalkozni kell. Év végére 6,25%-ra csökkenhet Németh Dávid szerint az alapkamat, három kamatvágást valószínűsít. A korábban várt 5,5%-kal szemben 5,0% körüli inflációt vár év végére a K&H. Nagy hatással lehet ránk a nemzetközi kamatkörnyezet, és minden 1 százalékpontnyi vámemelés nagyjából 0,1 százalékponttal emeli az inflációt, ez egy is kockázat az amerikai gazdaságpolitikában.
  • Devizaárfolyamok: a dollár túlértékelt Németh Dávid szerint. Az euróval szemben 385-400-as forint árfolyamsávot tolerál a jegybank, 390 forint alatt vágja bátrabban a kamatokat. A napokban látott forintgyengülés ellenére ezért az év hátralévő részében 385-400 forint közötti forintárfolyamot vár a K&H.

Másik cikkünk a K&H Bank sajtóútjáról:

Németh Dávid
K&H Bank, vezető elemző
A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte tanulmányait gazdaságpolitika szakirányon 2004-ben. 2003-ban az ING Bankban kezdett el dolgozni gyakornokként, ahol egy év után lett elemző és később
Tovább
A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen végezte tanulmányait gazdaságpolitika szakirányon 2004-ben. 2003-ban az ING Bankban kezdett el dolgozni gyakornokként, ahol egy év után lett elemző és később Tovább
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
forint