Megfújták a riadót: veszélyesen felelőtlenné vált az amerikai fiskális politika
Gazdaság

Megfújták a riadót: veszélyesen felelőtlenné vált az amerikai fiskális politika

Portfolio
A pártoktól független Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) 27%-kal, majdnem 2 ezermilliárd dollárra emelte az idei amerikai költségvetési hiányra vonatkozó becslését, újból riadót fújva a szövetségi hitelfelvétel példátlan pályájával kapcsolatban – írja a Yahoo Finance.

A CBO úgy látja, hogy a hiány 2024-ben eléri az 1,92 ezermilliárd dollárt, szemben a 2023-as 1,69 ezermilliárd dollárral - derül ki a kedden Washingtonban közzétett frissített előrejelzésekből. Az új becslés több mint 400 milliárd dollárral nagyobb, mint amire a CBO februárban számított - részben az azóta elfogadott további kiadások, köztük az Ukrajnának nyújtott segélyek, valamint a Biden-kormányzat diákhitel-kedvezményekkel kapcsolatos intézkedései miatt.

A költségvetési kilátásokat alátámasztó gazdasági előrejelzéseiben a CBO most gyorsabb növekedést és magasabb inflációt vár az idei évre. Az amerikai jegybank 2025 első negyedévéig várakozik a kamatcsökkentéssel a hivatal előrejelzése szerint, szemben a CBO által még februárban tervezett 2024 közepi ütemtervvel. A CBO gazdasági előrejelzéseit május elején - a Fed legutóbbi ülése előtt - véglegesítették.

A bruttó hazai termék arányában az amerikai hiány most nem csökken, hanem nő a szeptemberig tartó 2024-es költségvetési évben. Az arányt 6,7%-ra becsülik, szemben a februári 5,3%-os előrejelzéssel és a 2023-as 6,3%-kal, amelyet 2023-ra jegyeztek fel.

Összehasonlításképpen, az Európai Unió országainak irányelve, hogy a hiányt legfeljebb 3%-on kell tartani. Az USA átlagosan 3,7%-ot ért el az elmúlt fél évszázadban a CBO szerint.

"A teljes hiány 2024 és 2034 között minden évben eléri vagy meghaladja a GDP 5,5%-át"

- áll a CBO új előrejelzésében. "Legalább 1930 óta nem fordult elő, hogy a hiány több mint öt egymást követő évben ekkora maradjon".

A keddi előrejelzések továbbra is azt mutatják, hogy az Egyesült Államok a GDP-hez viszonyított adósság rekordszintje és a kamatköltségek növekedése felé tart - amelyek az idei évben meghaladják a védelmi kiadásokat. A következő évtizedben a CBO 22,1 ezermilliárd dolláros amerikai deficittel számol, ami több mint 2 ezermilliárd dollárral több, mint a februári jelentésben szereplő összeg.

"Minden törvényhozónak - és elnökjelöltnek - megoldásokat kellene kínálnia, és nem szabadna új hitelfelvételt ígérnie a tényleges vészhelyzeteken kívül"

- mondta Maya MacGuineas, a Committee for a Responsible Federal Budget (Bizottság a felelős szövetségi költségvetésért) nevű költségvetési megfigyelő csoport elnöke a CBO közleménye előtt.

Ami a 2024-es előrejelzés februárhoz képest bekövetkezett romlását illeti, a CBO többek között a következőket említette az okok között:

  • Joe Biden elnök diákhitel-elengedési terveit, amelyek 145 milliárd dollárral növelték a kiadásokat.
  • Az Ukrajna, Izrael és Tajvan megsegítésére elfogadott kongresszusi törvényjavaslat, amely 60 milliárd dollárral járult hozzá a diszkrecionális kiadások növeléséhez.
  • A Szövetségi Betétbiztosítási Társaság által a bankcsődök fedezésére 2023-ban és 2024-ben teljesített kifizetésekből visszafizetendő becsült összeg 70 milliárd dolláros csökkentése.
  • A Medicaid-kiadások becsült növekedése.

Ezek a tendenciák felülírták azokat a bevételnövekedéseket, amelyek a CBO szerint a néhány hónappal ezelőtt előre jelzettnél nagyobb gazdasági növekedésből erednek. A hivatal most a 2024-es naptári év negyedik negyedévében a GDP 2 százalékos növekedését várja 2023 azonos időszakához képest - a februári 1,5 százalékról.

A Fed által preferált PCE-mutatóval mért infláció 2,7%-os lesz, szemben a februári 2,1%-os előrejelzéssel. A fogyasztói árak az idei év első három hónapjában magasabbak voltak, mint azt sok közgazdász előre jelezte, bár az adatok szerint májusban enyhült az árnyomás.

A Fed döntéshozói várhatóan jövőre kezdik meg a kamatok csökkentését, az irányadó kamatláb 2028 végére 3%-ra csökken, és onnantól kezdve stabilan tartják azt - közölte a CBO. A Fed tisztviselőinek saját, a múlt héten frissített medián becslése a hosszabb távú kamatlábra vonatkozóan 2,8%. A jelenlegi célszint középpontja 5,33%.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint