M43-as autópálya, vízkezelés, vasútfejlesztés: durván belenyúl a kormány a szegedi tervekbe
Gazdaság

M43-as autópálya, vízkezelés, vasútfejlesztés: durván belenyúl a kormány a szegedi tervekbe

A magyar kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá tenne több a szegedi BYD-gyárhoz kapcsolódó fejlesztést, köztük az M43-as autópályát építését is. A rendeletmódosítások értelmében egyszerűsített hatósági eljárások jöhetnek a közlekedés- és víziközmű-fejlesztéseknél a térségben.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a közlekedésfejlesztési projektek közül néhány újabb beruházást nyilvánítanak kiemelt jelentőségűnek. Ezek közé tartozik az 5-ös számú főút és az M43-as autópálya közötti szakasz fejlesztése, valamint az 502-es számú főút meghosszabbítása. Emellett Szegeden több közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztését is kiemelt beruházásként kezelik, például a Vértói úton található vasúti átjáró átalakítása és a szegedi ipari parkhoz kapcsolódó vasúti infrastruktúra fejlesztését – derül ki a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetből.

A víziközmű-beruházások terén szintén fontos változások lépnek életbe. A Szeged Ipari Park ivóvízellátásának és szennyvízelvezetésének fejlesztését kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánítják, amely Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal főispánjának koordinációjával valósul meg. A rendeletmódosítás ezen beruházásokat a folyamatban lévő közigazgatási hatósági ügyekben is alkalmazni kell, ezáltal a kormány a projektek gyorsabb és hatékonyabb kivitelezését akarja biztosítani.

Az ingatlanpiaci fejlesztésekről, beruházásokról és a piac helyzetéről részletesen szó lesz szakmai konferenciánkon.

Mindegyik módosítás több szempontból is kapcsolódhat a BYD gyárépítéséhez. Mint arról írtunk, a kínai autógyártó a 300 hektáros ipari parkot azután vette át, hogy eredetileg a Pick épített volna új üzemet, de a terveket végül elvetették néhány éve. A kínai óriásvállalat a Picktől vásárolt területen fokozatosan kért alapozási engedélyeket egészen idén márciusig, az itteni földeket ekkorra már át is adták számukra. Ez a terület viszont mára „betelt”, nem fér el több épület a 90 hektáron, ezért az új gyártórészleg az M43-as autópálya mentén további területeken helyezkedik majd el, csökkenne a távolság a béketelepi városrész Liliom Lakóparkjához, mely a majdani gyárhoz legközelebb lévő lakóterület.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint