Hatalmas bírsággal kell szembenéznie az amerikai repülőgépgyártó óriásnak – Ebbe beleremeghet a Boeing
Gazdaság

Hatalmas bírsággal kell szembenéznie az amerikai repülőgépgyártó óriásnak – Ebbe beleremeghet a Boeing

Portfolio
A Boeing 737 MAX balesetek áldozatainak hozzátartozói 24,78 milliárd dolláros bírságot kértek a repülőgépgyártóra, valamint a büntetőeljárás folytatását sürgetik. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium megállapította, hogy a Boeing megsértette a halasztott vádemelésről szóló megállapodást – írja a Reuters.

A két halálos kimenetelű Boeing 737 MAX baleset áldozatainak hozzátartozói szerdán arra kérték az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumát, hogy szabjon ki 24,78 milliárd dolláros bírságot a repülőgépgyártóra, és folytassa a büntetőeljárást. Paul Cassel, a 15 családot képviselő ügyvéd az igazságügyi minisztériumnak címzett levelében hangsúlyozta:

A Boeing bűntette az Egyesült Államok történetének leghalálosabb vállalati bűncselekménye, a maximális, több mint 24 milliárd dolláros büntetés jogilag indokolt és egyértelműen helyénvaló.

A családok azt is javasolják, hogy az igazságügyi minisztérium potenciálisan függessze fel a bírság 14-22 milliárd dollár közötti részét egyetlen feltétellel: a vállalatnak egy független vállalati monitorra és a biztonság fejlesztésére kell fordítania azt. Az ügy közvetlen előzménye, hogy az igazságügyi minisztérium májusban megállapította: a Boeing megsértette a 2021-es halasztott büntetőeljárásról szóló megállapodást. Ez eddig megvédte a vállalatot attól, hogy büntetőjogi vádakkal kelljen szembenéznie az Indonéziában és Etiópiában történt balesetek miatt.

A Boeing múlt héten tagadta a vádakat, szerintük nem sértették meg a megállapodást. A szövetségi ügyészeknek július 7-ig kell tájékoztatniuk egy texasi szövetségi bírót terveikről. Richard Blumenthal szenátor kedden meghallgatást tartott Dave Calhounnal, a Boeing vezérigazgatójával. A politikus kijelentette:

Volt ügyészként úgy vélem, hogy szinte elsöprő bizonyítékok állnak rendelkezésre ahhoz, hogy büntetőeljárást kellene indítani.

A Boeing 737 MAX repülőgépek két halálos kimenetelű balesete Indonéziában (2018) és Etiópiában (2019) történt. Mindkét esetben az MCAS nevű biztonsági rendszer hibája játszott kulcsszerepet.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
európai-központi-bank-monetáris-politika-demográfia-federal-reserve-kamatláb-john-williams