Drasztikus lépésekkel venné át az állam a felügyeletet egy sor önkormányzat felett
Gazdaság

Drasztikus lépésekkel venné át az állam a felügyeletet egy sor önkormányzat felett

A magyar kormány még június végéig kihirdetné a helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásának új szabályozását, amely számos fontos változást tartalmaz és lényegében a bajba jutott települések állami gyámság alá vételével jár. A kabinet érvelése szerint a rendelet célja, hogy hatékonyabbá tegye az önkormányzatok adósságrendezési folyamatát, és biztosítsa a társadalmi felzárkózást elősegítő programok integrációját az eljárásba – derül ki egy most társadalmi egyeztetésre küldött sürgősen elfogadandó tervezetből.

Ahogy arról már korábban írtunk, a kormány átalakította egyszer az önkormányzatok adósságrendezési eljárásait, jelentősen növelve a pénzügyi gondnokok jogköreit. Például lehetőséget kapnak arra, hogy a hitelezői igények kielégítésére a településvezetések értékesítetlen vagyontárgyait adják át. Ahogy például a bajba jutott önkormányzatoknál bizonyos tisztségviselők, például a  

POLGÁRMESTEREK ÉS ALPOLGÁRMESTEREK TISZTELETDÍJÁT ÉS EGYÉB SZEMÉLYI JUTTATÁSAIKAT IS BEFAGYASZTANÁK.

Az új, most 8 napos észrevételezési idővel társadalmi egyeztetésre küldött rendelet lehetővé tenné, hogy a társadalmi felzárkózásért felelős tárcavezető – vagyis a belügyminiszter – olyan civil szervezeteket jelöljön ki önkormányzati csődbiztosként, amelyek megfelelnek bizonyos követelményeknek. Ilyen kritérium, hogy költségvetési minősítésű könyvvizsgálót és szakképzett jogászt foglalkoztasson.

Ezek a civil szervezetek szerepelnek majd egy nyilvános névjegyzékben, amelyet a minisztérium honlapján tesznek közzé. A csődbiztosként kijelölt civil szervezeteknek együtt kell működniük a társadalmi felzárkózást elősegítő programok végrehajtásáért felelős intézményekkel.

A rendelet átalakítja a pénzügyi gondnokok rendszerét is, az érintettek új megnevezése önkormányzati csődbiztos lesz, és feladataik is ennek megfelelően módosulnak. Nekik többek között a helyi önkormányzatok támogatási kérelmeinek benyújtásában és az adósságrendezési eljárások lebonyolításában is szerepet kell vállalniuk.

Az új szabályozás pontosítja az eljárási rendet is. Az önkormányzatoknak a támogatási kérelmekhez több dokumentumot is mellékelniük kell, beleértve a bíróság adósságrendezést elrendelő végzését, a költségvetési dokumentumokat és a válságköltségvetést. Emellett a helyi önkormányzatokért felelős miniszter intézkedik a csődbiztosok díjainak kifizetéséről, amelyeket a Magyar Államkincstár külön számlájáról utalnak.

A rendelet 2024. július 1-jén lépne hatályba, és az ezt követően indult eljárásokra alkalmazandó. Azok a szervezetek, amelyek már a korábbi pályázatok során pénzügyi gondnokként kerültek névjegyzékbe, önkormányzati csődbiztosként is kijelölhetők, feltéve, hogy nem merül fel ok a névjegyzékből való törlésükre.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
forint