A magyar kormányzás a legnagyobb kockázat a hitelminősítő szerint
Gazdaság

A magyar kormányzás a legnagyobb kockázat a hitelminősítő szerint

Aggodalomra adnak okot a magas államadósságszint és az unortodox politikai intézkedések a jövőbeni magyar államadósság-besorolás szempontjából – közölte keddi háttérbeszélgetésén a múlt héten a magyar hitelminősítői osztályzatot változatlanul hagyó Fitch Ratings. Az elemzőik arra számítanak, hogy a költségvetési hiány 2024-ben csökkenhet, de az államadósság enyhén emelkedhet. Nem várják, hogy az ágazati különadókat kivezetné a kabinet, mivel az túlzott nyomást jelentene a magyar költségvetésnek. Lefele mutató kockázatnak látják az akkumulátorok iránti globális keresletcsökkenést is. Ezen kihívások közepette Magyarország jövőbeni hitelminősítése nagyban függ a gazdasági és politikai stabilitás megőrzésétől a tájékoztatásuk szerint.

A Fitch Ratings a múlt héten megerősítette Magyarország államadós-besorolását BBB szinten, negatív kilátással. A hitelminősítő egy keddi szemináriumon arról beszélt, hogy a hitelosztályzatot olyan erős strukturális mutatókra alapozták, mint az egy főre jutó magas GDP, a beruházások által táplált növekedés és a szilárd nettó FDI-beáramlás.

Azonban fontos kiemelni, hogy ezt nem más EU-tagállamokkal vagy régiós országokkal szemben kell érteni, hanem a BBB-osztályzattal rendelkező más államok szintjével hasonlították össze a magyar adatokat.

A magyar adósságbesorolást azonban ellensúlyozza a magas államadósságszint és az unortodox politikai intézkedések sora – ismertette a Fitch Rating a keddi háttérbeszélgetésen. A hitelminősítő jelezte, hogy a BBB osztályzat melletti negatív kilátást 2023 januárja óta tartják Magyarországon a politikai környezet és a gyengébb költségvetési pozíció miatti kockázatokra hivatkozva.

A Fitch Ratings szerint a költségvetési hiány 2024-ben várhatóan csökken 2023-hoz képest, amikor messze felülmúlva a kormány hiánycélját 6,7 százalékra ugrott.

Várakozásaik szerint a költségvetési hiány a GDP 4,9%-ára csökken, ami kissé felülmúlja a kormány 4,5%-os célját.

A költségvetés 2023. évi teljesítményét a gyengébb áfa-bevételek, a magasabb nyugdíj- és kamatkiadások, valamint néhány szezonális tényező befolyásolta. A büdzsé teljesítménye az elmúlt két hónapban javult, de még úgy látják, hogy messze nem állt helyre az egyensúly.

A költségvetés idei teljesítményét a fokozatos gazdasági fellendülés támogatja – az egész évre 2,3 százalékos GDP-bővülést várnak –, de a közszféra béreire és a nyugdíjakra továbbra is nagy kiadási nyomás nehezedik. Emellett kiemelték, hogy a bruttó hazai össztermék 5,1 százalékára rúgnak majd az államadósság-szolgálat kiadásai az idei évben, ami szintén terheli a büdzsét.

A költségvetési pálya újraalakítása a Fitch Ratings várakozásai szerint kihívást jelent majd a kormány számára, hogy egyensúlyt teremtsen a konszolidáció szükségessége, a szociális kiadások iránti elkötelezettség és a gazdaság stimulálása között.

Azt nem tartják valószínűnek, hogy az ágazati különadókat a következő évben kivezetné a kormány, mert az megborítaná a költségvetést.

A Fitch ugyanis azzal számol, hogy a héten az EU megindítja Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárást, és ennek mielőbbi lezárásához, valamint a költségvetési egyensúly helyreállításához egyelőre szükség van a költségvetési bevételekre. Arra számítanak, hogy az extraprofit-adók kivezetése előtt azokat finomhangolja majd a kormány, ahogy azt már többször megtette eddig is. A végleges kivezetést úgy sem tartják ezt reális forgatókönyvnek, hogy arra már 2025-re kötelezettséget vállalt a kormány Európai Bizottság felé.

Az államadósság szintje 2024-ben várhatóan enyhén emelkedik majd, 74,1 százalékra, majd 2024 után ismét szerényen csökkenő pályára áll vissza. A magas államadósság azonban továbbra is Magyarország egyik fő gyenge pontja, ami kockázatot jelent a hitelminősítésben – közölte a cég.

Baj van a kormányzással, elveszhetnek az EU-pénzek

A kormányzási minőséggel kapcsolatos mutatók az elmúlt években romlottak, de még mindig a BBB medián felett maradnak. Ugyanakkor az ezt mérő átlagos indexhez gyorsan közelít Magyarország a Fitch Ratings szerint, amely ebben a Világbank adataira támaszkodik. E kihívások némelyikére rávilágít a Magyarország és az EU közötti feszült viszony. Bár történt némi előrelépés, az új hétéves keretből tavaly december óta már 12,5 milliárd eurónyi forrás elérhető vált, de a kohéziós alapok fennmaradó része, valamint a helyreállítás és ellenállóképességi eszköz (RRF) keretében rendelkezésre álló források továbbra is zárolva vannak.

Magyarország már felhasználta az új keretből származó kohéziós források egy részét, valamint a RePowerEU előfinanszírozását (0,9 milliárd eurót). Megjegyzik, hogy továbbra is fennáll a kockázata annak, hogy

az RRF-pénzek egy részét elveszíti a 2026-os felhasználási végdátum előtt a magyar költségvetés.

A Fitch Ratings a pozitív tényezők között megjegyezte, hogy a folyó fizetési mérleg jelentősen – és a vártnál sokkal gyorsabban – javult, a 2022-es 8,2%-os hiányról 2023-ban kis, 0,3%-os többletre váltva. A javulást a termék-külkereskedelem javulása okozta, miközben a magasabb kamatkiáramlást a magasabb nettó szolgáltatási beáramlás ellensúlyozta. A jövőben a folyó fizetési mérleg várhatóan tovább javul, ami a kereskedelmi mérleg további javulásának köszönhető, és amit az elkövetkező években üzembe helyezett új exportkapacitások is támogatnak.

A nettó közvetlen külföldi tőkebefektetések beáramlása (FDI-flow) továbbra is igen jelentős és fontos Magyarország számára. A rendelkezésre álló információk szerint az új beruházási kötelezettségvállalások 2023-ban 13 milliárd eurót tettek ki, amelynek fele Kínából származik. Ez azonban rávilágít a nettó FDI-beáramlások körüli kockázatokra, amelyek mind földrajzi, mind ágazati koncentrációhoz kapcsolódnak.

Kiemelték, hogy az ipari koncentráció kockázata különösen az e-autókban használt akkumulátorok gyártása esetében releváns, ahol az új beruházások jelentős része koncentrálódik.

Azonban kockázatot jelenthet, hogy egyelőre nagyon visszaesett a kereslet a járműakkumulátorok iránt, ami a 2025-2026-os évek növekedési kilátásait jelentősen ronthatja, ha tartós marad.

Magyarország és Kína kapcsolata az elmúlt években vita tárgyát képezte, és ez még feszültebbé válhat a Fitch Ratings szerint. Megjegyzik, hogy Kína egyre fontosabbá vált a közvetlen külföldi tőkebefektetések forrása Magyarország számára, különösen az autóiparban és a technológiai szektorban. Miközben ez olyan előnyökkel járt, mint a beruházások növekedése és a munkahelyteremtés, aggodalmakat is felvetett az egyetlen országtól való túlzott függés lehetőségével és az ipari koncentrációval kapcsolatos kockázatokkal kapcsolatban.

Emellett az EU és Magyarország között is nőhet a feszültség miután az államszövetség már büntetővámok kivetését jelentette be a kínai e-autók importjára.

A Fitch Ratings várakozásai szerint a növekedés várhatóan idén helyreáll, elsősorban a magánfogyasztás élénkülésének köszönhetően. A reál-GDP növekedése a 2023-as -0,7 %-ról idén várhatóan 2,3 % lesz, és 2025-re 3,8 % felé gyorsul, amit az autóipar és az akkumulátoripar új exportkapacitásai támogatnak (ha csak a már említett keresletvisszaesés nem válik tartóssá).

Az infláció gyorsan csökkent az elmúlt évben, de úgy látják, hogy az év második felében továbbra is korlátozott a mozgástér további kamatcsökkentésekre. Sőt, a hitelminősítő azzal számol, hogy 4,4 százalék lehet az éves átlagos fogyasztói árindex.

Az esetleges leminősítéshez a kormány politikai hitelességével kapcsolatos aggodalmak, a rossz kormányzással kapcsolatos kockázatok kezelésének elmulasztása vagy a tartósan laza költségvetési irányvonal vezethet. A Fitch Ratings szerint utóbbi megakadályozná a GDP-arányos államadósság csökkenését is. Másrészt a kormányzás és a gazdaságpolitika javulása, valamint

a kormányzatba vetett bizalom, hogy képes lesz a GDP-arányos államadósságot határozottan csökkenő pályára állítani, elegendő lenne a kilátások stabilizálásához.

A Fitch magarázata szerint a negatív kilátás megtartásának hátterében a politikai környezet és a gyengébb költségvetési pozíció körüli kockázatok állnak. A költségvetési pálya tartása várhatóan kihívást jelent majd, és az államadósság szintje továbbra is a minősítés egyik fő gyenge pontja marad.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
forint