A kormány gyermekvédelmi okok miatt írná át az utazási szabályokat
Gazdaság

A kormány gyermekvédelmi okok miatt írná át az utazási szabályokat

Portfolio
A kormány az utazási irodák számára szigorúbb kötelezettségeket írna elő a gyermekek jogainak biztosítására, különösen a szexuális bántalmazás és kizsákmányolás elleni védelem érdekében. Az érintett vállalkozásoknak augusztus végéig módosítaniuk kell majd a szerződési feltételeiket és be kell benyújtaniuk a szükséges nyilatkozatokat – derül ki egy most társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetből.

A kormány új módosításokat vezetne be az utazásszervezői és -közvetítői tevékenységekre vonatkozó szabályozásokban, amelyek célja a gyermekek jogainak fokozott védelme. A változtatások kiterjednek az utazási csomagok és szolgáltatásegyüttesek szerződési feltételeire is.

Az utazási vállalkozóknak mostantól nyilatkozniuk kell arról, hogy az általános szerződési feltételeik tartalmazzák a gyermekek jogainak védelmét szolgáló előírásokat. Ezen túlmenően az ilyen vállalkozásoknak augusztus 31-ig be kell nyújtaniuk a nyilatkozatot a Kormányhivatal részére, ha korábban már bejelentették tevékenységüket.

Az új rendelet külön fejezetet szentel a gyermekvédelemnek. Az utazásszervezők és közvetítők kötelesek megtenni minden szükséges megelőző intézkedést, hogy megvédjék a gyermekek alapvető jogait. Különösen fontos, hogy az utazási szolgáltatások nyújtása során semmilyen magatartás ne sértse a gyermekek jogait, és az ilyen cselekményeket jelenteniük kell az illetékes hatóságoknak.

Az utazási irodáknak a szerződési feltételekben is rögzíteniük kell, hogy a szolgáltatások nyújtása során nem történhet semmilyen jogsértés a gyermekek kárára. Ez különösen vonatkozik a gyermekek szexuális bántalmazására és kizsákmányolására, az erről szóló nyilatkozatot pedig augusztus 31-ig meg kell tenniük az érintett cégeknek.

A módosítások nemcsak a helyi szabályozásoknak, hanem az Európai Unió irányelveinek való megfelelést is szolgálják. Ezek az irányelvek célja, hogy egységes védelmi szintet biztosítsanak a gyermekek számára az EU teljes területén.

Az új szabályozások a kihirdetésüket követő napon lépnek hatályba, így az érintett vállalkozásoknak gyorsan alkalmazkodniuk kell az új előírásokhoz. 

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint