Virág Barnabás az MNB kamatdöntése után: A kamatcsökkentések szüneteltetése is ott van az asztalon
Gazdaság

Virág Barnabás az MNB kamatdöntése után: A kamatcsökkentések szüneteltetése is ott van az asztalon

Portfolio
Virág Barnabás, a jegybank alelnöke megtartotta a mai kamatdöntés utáni háttérbeszélgetését. Az MNB 25 bázispontos kamatcsökkentése után Virág elmondta, hogy a monetáris politikában új korszak kezdődik. A jegybank előtt kevesebb tér marad a kamatcsökkentésekre az év hátralevő részében, ami azt jelenti, hogy kis kamatcsökkentések mellett a vágások szüneteltetése is ott lesz az asztalon. Adatvezérelt üzemmódra áll át az MNB, a beérkező adatok fényében ülésről ülésre döntenek. A külső környezet szűkíti a mozgásteret, de a hazai folyamatokban is van kockázat, főleg az erőteljes bérkiáramlásra és a magas inflációs várakozásokra figyel oda az MNB. Emellett az eseményen Virág nyomatékosította a pénzpiaci folyamatokat is, amelyre az MNB tekintettel lesz a döntései során.
Megosztás

Véget ért az esemény

Az MNB legközelebb július végén tart kamatdöntő ülést, és akkor már a szokásos időben, 3 órakor fogják megtartani a háttérbeszélgetést.

A mai esemény forintpiaci hatásairól is szó lesz a holnap esti online klubunkon, ahol szakértőkkel beszéljük át a forint rövid- és hosszú távú kilátásait. Ne hagyd ki, nem érdemes.

Megosztás

Szükséges lehet a költségvetési kiigazítás?

A kérdésre válaszul Virág azt mondta, hogy a magyar gazdaság megítélése kapcsán kulcsfontosságú tényező a fiskális helyzet. Az MNB azt látja, hogy a költségvetési hiánycél elérése tekintetében a kormánynak megvan az a beavatkozási mozgástere, amivel elérhető a cél, ez szüskégszerű is. Ezeket a döntéseket majd a kormány hozza meg, többletinformációja a jegybanknak nincs – mondta Virág.

A monetáris politika szerepe most az, hogy az óvatossági motívumokat oldja, minél gyorsabban kell a várakozásokat, az inflációs érzetet lefelé szorítani, annál gyorsabb lesz a magyar gazdaság kilábalása. Ehhez továbbra is egy nagyon elkötelezett monetáris politikára lesz szükség. A lakossági hitelpiac élénkülése már az év elején megindult, a vállalati szektorban a kivárás a jellemző. A hitelek árazását tekintve domináns az egy éven túli kamatfixálás aránya, így a monetáris politikának biztosítania kell, hogy a hosszú hozamok alacsony szinten maradnak. A fókusznak egyre inkább a hosszú hozamokra kell terelődnie, ehhez kell az is, hogy a költségvetési politika magabiztosan teljesítse a hiánycélokat.

Megosztás

Konszenzusos volt a mai döntés

Ma az MNB csak egy opciót vizsgált, a 25 bázispontos csökkentést, és azt a Monetáris Tanács minden tagja támogatta – ismertette Virág.

Megosztás

Milyen tényezők hatnak a forintra?

A Fed döntései kiemelten meghatározzák a piaci hangulatot, így a Fed kamatpályáját az MNB is figyelembe veszi.

A forintárfolyam alakulását az MNB most sem szeretné értékelni. Az elsődleges cél az árstabilitás elérése, és azt látjuk, hogy mindejn pénzpiaci mozgásnak az inflációra gyakorolt hatása megemelkedett, és ennek megfelelően kell a monetáris politikánkat is alakítani. Az inflációs pályában a tartós változásokra kell figyelni – mondta. Nagyon egyértelműen kell figyelni, hogy mi hat majd a forint árfolyamra. A magyar gazdaságnak van egy erős folyó fizetési mérleg többlete, a kamat még mindig relatíve magas, a gazdasági növekedés vélhetően élénkül.

A makrofolyamatokat tekintve tehát kedvező a helyzet a forintra nézve Virág szerint, ám van egy globális hangulati faktor, ami az utóbbi időben otthagyta a nyomát a magyar piacon. Ez részben Fed-hatás, részben geopolitika és európai tényezők. A következő időszakban azt kell vizsgálni, hogy ezek a hatásoik közül melyik érvényesül jobban a magyar piacon – ismertette.

Az infláció elleni harc fő eszköze továbbra is a kamatpolitika. Az alakpkamat a fő eszköz, amin keresztül az árstabilitást el kívánjuk érni.

Megosztás

Friss inflációs és növekedési előrejelzés érkezett

A jegybank idénre 0,5 százalékponttal mérsékelte inflációs prognózisát, de az alapvető kép március óta nem változott: az inflácós cél jövőre érhető el, miközben a gazdaság tovább élénkül.

Friss inflációs és növekedési előrejelzés érkezett
Megosztás

A kamatcsökkentések szüneteltetése is ott van az asztalon

A monetáris politikára ható tényezőegyüttes között fontos súlyt ad a pénzpiaci fejleményeknek Virág Barnabás a mai eseményen. Elmondta, hogy az elmúlt napokban egyértelműen romlott a piaci hangulat. A jegybank célja, hogy pénzpiaci stabilitást érjen el, ezt is mérlegelni fogja az alapkamatról szóló üléseken.

Előretekintve a további kamatcsökkentések tere az év végéig jelentősen leszűkül, a döntéseket hónapról-hónapra hozza meg a beérkező adatok értékelésével a jegybank.

Ez azt jelenti, hogy a kamatok további kis mértékű csökkentése mellett a kamatcsökkentések szünteteltetése is ott van az asztalon

– mondta Virág.

Megosztás

Miért lassít a jegybank, ha a kilátások javultak?

A monetáris politikai döntéseknél két kiemelt kérdésre figyel a jegybank. Az egyik az inflációs pálya alakulása, e téren bizakodásra ad okot, hogy jobbára az üzemanyag-árak miatt a vártnál kedvezőbb pálya is kialakulhat, ami örömteli, de ezt nem akarja túlreagálni a jegybank. A maginfláció várható emelkedése viszont fegyelmezett monetáris politikát indokol. Emellett lassan halad a várakozások horgonyzása, pedig ez is nagyon fontos – mondta.

Fontos elem a Monetáris Tanács saját kockázati érzékelése is, és a külföldi kamatkörnyezet valamint a hazai bérkiáramlás még hozhat kellemetlen meglepetéseket.

A beérkező adatok bizakodásra adnak okot, de érdemes óvatosnak lenni

– válaszolta a kérdésre.

Megosztás

Adatvezérelt üzemmód lesz, a pénzpiaci fejlemények meghatrározóak lesznek

Júniusban új szakasz következik, az üléseken a beérkező adatok fényében hónapról-hónapra hozunk döntéseket

– mondta Virág. Az biztos, hogy a kamatcsökkentések előtt csökkent a tér. A pénzpiaci fejleméynekre kiemelt figyelmet fordít a jegybank.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

A hozamgörbe teljes szakaszára figyelni fogunk

Virág Barnabás még egyszer megismételte, hogy új korszak kezdődik a monetáris politikában. Ismertette az eddigi gyors kamatcsökkentési pályát, majd hozzátette, hogy bízik benne: a folyamat végén sikerül olyan kamatkörnyezetet elérni, ami a piaci alapú hitelezést is támogatja majd. Egy új szakaszt kell most nyitni a kamatcsökkentések után, a nemzetközi befektetői hangulat romlott, az EP-választások után az európai piacok megítélése változott, a feltörekvő piacokon nőtt a kockázat.

Az infláció előretekintve a toleranciasáv tetején marad, a maginfláció emelkedik, az inflációs várakozások erőteljesebb horgonyzására van szükség. Emellett figyelni kell, hogy az erős bérkiáramlás hogyan csapódik le az inflációban. Fontos továbbá, hogy a költségvetési célokat fegyelmezetten érjük el a következő években.

A hitelek jelentős részében nem az alapkamat a meghatározó, gyakrolatilag az új kibocsátás és az állomány esetén is többségben van az 1 éven túli kamatfixálás. A monetáris politikában így nem elegendő a rövid kamatokra fókuszálni, a teljes hozamgörbére kell koncentrálni, az egészet figyelni fogjuk – mondta Virág.

Megosztás

Erős lesz a reálbér emelkedése idén

A nominális bérdinamika idén 11,5% körüli következhet be, ami 4% körüli inflációs pályával társulva egy nagyon erős reálbér-dinamikát eredményez a magyar gazdaságban.

Az MNB szerint az inflációs cél fenntartható elérése 2025-től következhet be.

Ami a reálgazdaságot illeti, a fogyasztás helyreállása támogathatja a növekedést. A fogyasztói hangulat oldódásában az év második felében láthatunk majd előrelépést, akkor várható a kiskereskedelmi adatok felelndülése. Idén az MNB 2-3%-os növekedést vár, a pálya gyakorlatilag megegyezik a márciusi előrejelzéssel. Szerkezetében is hasonló a növekedési pálya: idén a lakosság fogyasztása lesz a növekedés motorja, miközben a nettó export is hozzájárul a növekedéshez. 2025-től már kiegyensúlyozott gazdasági növekedésre számít az MNB, amikor a beruházások oldalán a vállalatok elkezdik bepótolni az elhalasztott beruházásokat, és várhatóan a külső környezet is javul.

A folyó fizetési mérleg egyenlegében zajló folyamatokat nem lehet elégszer hangsúlyozni

– mondta Virág. Az elmúlt hónapokban folyamatosan historikus csúcsot jelentő adatok érkeztek, ekkora többlet az év első 4 hónapjában még nem volt. Ez azt mutatja, hogy a foly.fiz. mérleg pozíció 2023-ban bekövetkezett változása idén folytatódhat, a pozíció javulása a vártnál gyorsabban történhet meg.

Megosztás

Elárulta az MNB, mikor vághatja tovább a kamatot

A globálisan meghatározó jegybankok várható kamatpolitikájának jelentős szerepe lesz abban, miként folytatható a hazai kamatpolitika - ez derül ki az MNB közleményéből.

Elárulta az MNB, mikor vághatja tovább a kamatot
Megosztás

Több tényező is óvatosságra int

Az előretekintő inflációs várakozások a márciusi prognózishoz képest nagyjából fél százalékponttal javultak, az inflációban látott elmozdulás bizakodásra adhat okot. Több tényezőt azonosított viszont a Monetáris Tanács, amely óvatosságra int. Az egyik az inflációs prognózis változásának szerkezete: a változás nagy része a gyorsan változó árú üzemanyagok és élelmiszerek árához köthető, ezek a világpiaci árakkal összhangban gyorsan tudnak változni. A kép az, hogy ezek az árak most kedvezőbb pályát mutatnak, mint márciusban látunk.

A másik ok, ami miatt óvatosnak kell lennünk, az a maginflációs pálya alakulása. Az év végén a maginfláció megközelítheti az 5%-ot, ami a toleranciasávon kívül van.

Az inflációs várakozások mozgása is óvatosságra int. Miközben a megfigyelt infláció jelentős mértékben csökkent és az inflációs célsávon belül alakult az elmúlt hónapokban, a várakozásokban látott csökkenés sokkal moderáltabb. Az inflációs vártakozások célhoz horgonyzására van szükség Virág szerint.

A mérsékeltebb külföldi inflációs pálya hatással lehet a magyar inflációs pályára, ám a külföldi fejlemények miatt az MNB-nek óvatosnak kell lennie.

Megosztás

A külső kamatkörnyezet magas maradhat

A Fed esetén azt látjuk, hogy a külső kamatkörnyezet elhúzódóan magas maradhat, a Fed esetében a piaci várakozások szerint 1-2 kamatcsökkentés lehet. Az EKB elkezdte a kamatcsökkentést júniusban, de a várakozások szerint óvatos megközelítést alkalmaz majd az EKB, a várakozások szerint ők is 1-2 vágást hajthatnak végre.

Megosztás

Bizonytalanabbá vált a makrogazdasági környezet

Az infláció továbbra is a cél fölött maradhat a következő hónapokban – mondta. A foglalkoztatottság szintje historikusan magas, de a munkaerőpiac feszessége enyhült. A kereslet helyreállása támogathatja a gazdaságot – mondta. Mind az idei évben, mind a követlező évben a jegybank korábbi várakozásánál is nagyobb lehet a folyó fizetési mérleg aktívuma, az idei évben 2% lehet GDP-arányosan.

Az új alappálya menti előrejelzést felfelé mutató inflációs és lefelé mutató növekedési kockázazok jellemzik. Az amerikai kamatkörnyezet magas maradhat, ami a feltörekvő piacokon mérsékelheti a kamatok mozgásterét – értékelte az MNB alelnöke.

Globálisan romlott a befektetői hangulat kifejezetten a feltörekvő piacoknál. Új elemként jelent meg, hogy az európai pénzpiacokon nőtt a bizonytalanság, ez erőteljesen befolyásolhatja majd a kelet-európai piacok működését, az euró gyengülést és a hozamfelárak (pl. német-francia relációban) nőttek az EP-választások után. Ez egy új olyan elem, amire kiemelten figyelni kell Virág Barnabás szerint.

Megosztás

Új korszak kezdődik a magyar monetáris politikában

Virág ismertette a jegybank kamatcsökkentését, az MNB a mai 25 bázispontos csökkentésével elérte a júniusra kommunikált sáv felső szélét.

Változott a külső környezet. Júniusban új szakasz nyílik a monetáris politikában, az MNB számára érdemben szűkebb tér lesz a kamatcsökkentésre.

Az előretekintő iránymutatás megváltozott: az MNB folyamatosan értékeli a beérkező adatokat, az alapkamat mértékéről körültekintően és adatvezérelt módon dönt majd. Az MNB továbbra is a dezinflációra és az árstabilitásra helyezi a hangsúlyt, a várakozások horgonyzása fontos ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a célhoz.

Nem dőlhetünk hátra, a pénzpiaci környezet változása, geopolitikai konflitkusok és az inflációs várakozások óvatosságra intenek. Kulcskérdés a pénzügyi piacok stabilitásának fenntartása – mondta Virág.

Megosztás

Ezért van ma 4-kor háttérbeszélgetés

Virág Barnabás elmondta, hogy ma azért kezdődött 4 órakor rendhagyó módon az esemény, mert az MNB a mai napon Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjai alkalmából emlékérmét bocsátott ki az MNB megalapításának 100-ik évfordulóján. Ez az egyetlen indoka annak, hogy ma 4-kor kezdődött a háttérbeszélgetés, a jövőben továbbra is 3 órakor lesz háttérbeszélgetés és a közlemény.

Megosztás

Perceken belül kezdődik a sajtótájékoztató

Az eseményről beszámolunk, videón itt lehet megtekinteni:

Megosztás

Visszatér a 400-as euró?

Holnap jön a Portfolio online klubja, amelynek témája a forint lesz. Az eseményen szakértőkkel beszéljük át, hogy mi mozgatja az árfolyamot, kitérünk a magyar monetáris politika kilátásaira és az infláció várható alakulására is. Az esemény Signature-előfizetőink számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ne maradj le róla, jelentkezz itt.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader
Megosztás

Hamarosan megszólal a jegybank a kamatdöntésről

A Magyar Nemzeti Bank ma délután a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 7%-ra mérsékelte irányadó kamatát. A lépés megegyezik a várakozásokkal, a piaci szakértők csaknem teljesen egységesen azt várták, hogy a jegybank lassítani fog az elmúlt hónapokban megszokott 0,5 százalékpontos kamatvágási tempóhoz képest.

A jegybanki kamatdöntés után ma 16:00-kor online háttérbeszélgetést tart Virág Barnabás, az MNB monetáris politikáért felelős alelnöke. Az eseményről ebben a cikkben tudósítunk, cikkünk 16 óra után folyamatosan frissül.

A jegybank ezzel egyidőben közzéteszi a kamatdöntésről szóló közleményét és az Inflációs jelentős legfontosabb számait, ezeket is befűzzök ebbe a cikkfolyamba. A piaci reakciókat két külön cikkben követjük.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Megosztás

Leszúrt a kamatdöntésre a forint

A múlt heti jelentős gyengülés után hétfőn a 395-ös szint közelébe tudott visszaerősödni a forint az euróval szemben, délelőtt pedig folytatódott ez a folyamat és a 396 feletti tartományba is benézett a kurzus. A délelőttre inkább kivárás lehet a jellemző, hiszen 14 órakor jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése, majd ezután valamikor sajtótájékoztató is lehet a témában.

Leszúrt a kamatdöntésre a forint
Megosztás

Itt a kamatdöntés! Fékezett, de nem állt meg az MNB

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 7%-ra mérsékelte irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank. A lépés megegyezik a várakozásokkal, a piaci szakértők csaknem teljesen egységesen azt várták, hogy a jegybank lassítani fog az elmúlt hónapokban megszokott 0,5 százalékpontos kamatvágási tempóhoz képest.

Itt a kamatdöntés! Fékezett, de nem állt meg az MNB
Kiszámoló

Ingyen wifi az Unió területén

Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. Az önkormányzatok pályázhatnak pénzre (itt), amit  a wifi kiépítésére és üzemeltet

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
factory worker dolgozó ipar termelés munka