Kína számára stratégiai fontossággal bír, hogy a lakosság számára az élelmiszerbiztonságot garantálni tudja, ezért gyakran kísérleteznek a korábbiaktól eltérő megközelítésekkel a mezőgazdaság területén. A kínai farmerek nemrégiben az ország legnagyobb sivatagában kezdtek neki a gazdálkodásnak, a Takla-Makán peremén termesztett búza első betakarítása zajlik. A Hszincsiang-Ujgur autonóm régióban található területen összesen 400 hektáron aratják le a búzát.
Kína számára az elsivatagosodás komoly problémát jelent, ráadásul már így is a keleti nagyhatalom területének jelentős részét teszik ki a száraz területek.
A vízszegény országrészek nagyjából 400 millió ember életére vannak hatással, ezért kimagaslóan fontos, hogy megoldást találjanak a helyiek élelmiszerellátását érintő problémákra.
A sivatagi búzatermesztés kísérlete eddig a várakozásokon felül teljesít, mivel a terméshozam meghaladja a korábbi reményeket.
A zord körülmények közötti búzatermesztéshez speciális ültetési technológiákat fejlesztettek ki. A Santung tartományban működő Wuzheng csoport olyan módszereket alkalmazott, amelyek javítják a víz- és műtrágyagazdálkodást. A "fertigációs" technológia például lehetővé teszi, hogy a növények öntözéssel vegyék fel a tápanyagokat.
A kísérlet ezzel nem áll le, a jövőben azt tervezik, hogy további területekre terjesztik ki az egyedülálló művelési módot.
Nem ez az első alkalom, hogy Hszincsiang elsivatagosodott földjén sikeresen termesztenek növényeket. 2018-ban kínai tudósok szárazságtűrő hegyvidéki rizs termesztésével kísérleteztek.
Címlapkép forrása: Getty Images