Előfizetői tartalom

Rendkívül súlyos pénzügyi büntetést kapott Magyarország

Portfolio
A kormány által előzetesen várt napi 6 millió forint helyett napi közel 400 millió forintos (napi 1 millió eurós) pénzügyi bírságot, és 200 millió eurós átalánybírságot kapott az Európai Bíróságtól a menekültügyi politikai döntések miatt – derült ki a csütörtökön kihirdetett bírósági ítéletből. A szöveg azzal indokolja a rendkívül súlyos büntetést, hogy „Ez a mulasztás, amely abban áll, hogy szándékosan elkerüli a közös uniós politika egészének alkalmazását, az uniós jog példátlan és rendkívül súlyos megsértését jelenti”. A bírósági ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek. Éves szinten számolva ez a bírság mintegy 140 miliárd forintos terhet jelent Magyarország számára.

Az Európai Bíróság sajtóközlemény emlékeztet rá, hogy "2020 decemberében a Bíróság megállapította, hogy Magyarország nem tartotta be az uniós jognak többek között a nemzetközi védelem megadására és az illegálisan tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárásokra vonatkozó szabályait. Ez a mulasztás a nemzetközi védelmi eljáráshoz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés