Hatalmas változások jönnek a KRESZ-ben
Gazdaság

Hatalmas változások jönnek a KRESZ-ben

Portfolio
A KRESZ szabályainak átfogó felülvizsgálata zajlik, célja a több évtizedes szabályok modernizálása és a technológiai változásokhoz igazítása. A munkacsoportok jövő márciusig készítenek javaslatcsomagot, amelyet az Országgyűlés elé terjesztenek - számol be az Index.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) egy sajtó számára tartott háttérbeszélgetésen ismertette az új szabályozás alapelveit.

Lázár János építési és közlekedési miniszter 2023 júliusában jelentette be, hogy az Árpád hídon történt halálos baleset hatására megkezdték a KRESZ felülvizsgálatának előkészítését. A miniszter szerint a jelenlegi szabályozás nem ad megfelelő választ a megváltozott közlekedési viszonyokra, ezért szükséges annak átdolgozása.

Emellett Lázár János úgy véli, hogy a magyarok vezetői képessége is fejlesztésre szorul, így

a jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét is újragondolják.

Pető Attila, aki KRESZ-professzorként ismert, szintén hangsúlyozta, hogy bár a magyar közlekedési szabályozás az elmúlt 50 évben némi frissítésen esett át, alapvetően változatlan maradt.

Kerékgyártó János, közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta: "a közúti közlekedési szabályrendszer egy olyan jogszabálycsomag, amely a társadalom legtöbb szereplőjét érinti." Hangsúlyozta továbbá, hogy szükséges követni a technológiai újításokat és figyelembe venni a generációs különbségeket is.

Kerékgyártó János szerint "a szabályozási keretrendszer felülvizsgálata elképzelhetetlen a szankciórendszer újrafogalmazása nélkül".

Kovács Kornél, az ÉKM Gépjármű-közlekedési és Vasúti Szabályozási Főosztályvezetője azt hangoztatta, hogy "olyan végtermék megszületése a cél egy új KRESZ-szabályozás képében, ami a felhasználók számára tanulható, értelmezhető és végrehajtható keretezést biztosít."

Az Index érdeklődött konkrétumok után is. A munkacsoport azonban türelmet kérve jelezte: még folyamatban van az érkező javaslatok vizsgálata.

Az Index azon kérdésére válaszolva pedig kiderült: nem tervezik kötelezővé tenni mindenki számára a KRESZ ismeretének szükségességét.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Lakatos Péter

Kiszámoló

Ingyen wifi az Unió területén

Az itbusiness írt az Unióban elérhető ingyen wifiről, amit már öt éve építgetnek az egész Unióban. Az önkormányzatok pályázhatnak pénzre (itt), amit  a wifi kiépítésére és üzemeltet

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eb 2024: itt egy rossz hír a magyar válogatott továbbjutási esélyeiről

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
D_KOS20240606017