FONTOS Valóra vált a demokraták legszörnyűbb rémálma – Tényleg visszaléptethetik Bident?
 
Portfolio signature

Nem mese ez: egyetlen lépéssel csaknem megduplázhatod a fizetésed

Minél nagyobb egy vállalat, annál magasabb bért fizet a dolgozóknak, ráadásul a legkisebb és a legnagyobb cégek közötti bérkülönbség tavaly csaknem kétszeres volt – derült ki a KSH adataiból, amelyeket a Portfolio-nak küldött meg a hivatal. Egyelőre semmi sem utal arra, hogy csökkenne a különbség. A szakadék azonban vélhetően a hivatalosan mértnél valamivel kisebb, mégpedig a feketegazdaság (fehér boríték) miatt.

Nem meglepő, hogy a nagyvállalatok jobban fizetnek, mint a kisebb cégek. A hatékony termeléshez szükséges a fejlett technológia és egyfajta méretgazdaságosság is, így nem csoda, hogy a mikrovállalkozások sokszor komoly versenyhátránnyal néznek szembe; a termelékenységi különbségek pedig sokszor behozhatatlanok, vagyis csak úgy kompenzálhatóak, ha a kisebb cégek kevesebbet fizetnek a dolgozóknak.

A cégméret szerinti bérek Magyarországon akkor kerültek a figyelem középpontjába, amikor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a tavalyi évtől jelentősen megváltoztatta az adatközlését. Amíg korábban csak az 5 fő feletti vállalatokat tartalmazta a bérstatisztika (vagyis a hivatal gyorstájékoztatója), addig a tavalyi évtől már az összes vállalkozás adatát mutatja. A módszertani váltást az tette lehetővé, hogy a hivatal számára már előállt egy hosszabb idősor a teljes nemzetgazdaságra vonatkozóan.

A lényeg mindebből az, hogy a bérstatisztika már másfél éve a teljes nemzetgazdaságot felölei, nem maradnak ki abból a kis cégeknél dolgozó munkavállalók sem. A Portfolio kérdésére a Központi Statisztikai Hivatal közölte, hogy cégméret szerint hogyan alakulnak a bérek.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mennyit fizetnek a kisebb és mennyit a nagyobb cégek?
  • Hol lehet bruttó 700-800 ezer forintot keresni?
  • Miért nem kapja meg az „átlagember” az átlagbért?
  • Mennyi pénzt vihet haza a legjobban kereső 20%?

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés