FONTOS Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről
 
Portfolio signature

Hatalmas változások küszöbén állunk: mi lesz az olaj sorsa?

Portfolio
A Nemzetközi Energiaügynökség szerint középtávon számtalan kihívással kell megküzdenie a globális olajpiacnak: a strukturális változások átformálják az olajkeresletet, miközben a növekvő olajkínálat az évtized végéig jelentős nyomást gyakorolhat az árakra. A tiszta és energiatakarékos technológiák terjedése lassítja a globális olajkereslet növekedésének ütemét, amit a fejletlenebb és gyorsan növekvő gazdaságokból érkező, megnövekedett igény sem tud majd kompenzálni - az IEA szerint ezért 2030-ig bezárólag tetőzhet a kőolaj iránti kereslet. Mit lép vajon ebben a környezetben az OPEC, és hogyan fog alakulni az amerikai kitermelés? Áttolódik az olajkereskedelem keletre, jöhet Európában a dízelhiány?

A túlkínálat dilemmái

Az elkövetkező években meredeken növő olajkínálatra van kilátás, elsősorban az OPEC olajkartell és szövetségesein kívüli kitermelőknek köszönhetően - a kitermelt mennyiség pedig várhatóan 2025-től kezdve meghaladhatja az előrejelzett keresletet. Az IEA szerint a teljes globális olajellátási kapacitás 2030-ra napi 6 millió hordóval (mb/d) közel 113,8 mb/d-re emelkedik, ami 8 mb/d-vel haladja meg a 105,4 mb/d-re prognosztizált globális keresletet.

Egy ilyen jelentős túlkínálat komoly árleszorító hatással bír az olajpiacon,

ennek ismeretében könnyen elképzelhető, hogy stratégiát vált az OPEC, amelynek célja és gazdasági érdeke az árak magas szinten tartása. Az olajkartell egyelőre abban állapodott meg, hogy a 2024 negyedik negyedévétől 2025 harmadik negyedévéig tartó időszakban fokozatosan feloldják az összesen 2,2 mb/d-os extra önkéntes termeléscsökkentéseket, az IEA szerint azonban akár dönthet a későbbiekben, egy túlkínálatos piacot látva az OPEC úgy is, hogy ismét visszavágja a termelést. (A kartell legújabb üléséről és a döntések messzemenő hatásairól egy részletes elemzésben foglalkoztunk, ezt itt lehet elolvasni.)

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés