Portfolio signature

Kijött a fontos adat: megint túl erős az amerikai munkapiac

Portfolio
Mindenkit meglepve ismét túl erős munkaerőpiaci adat érkezett az Egyesült Államokból, a foglalkoztatottak száma a várakozásokat meghaladva nőtt. Eközben a munkanélküliségi ráta is emelkedett, tehát nem beszélhetünk egységes képről. z a piaci szereplők számára vélhetően nem jó jel, ugyanis az erős gazdaság elodázhatja a Fed kamatcsökkentését.

A várakozásokat meghaladva nőtt a foglalkoztatottak létszáma az Egyesült Államokban, a (mezőgazdasági szektort nem figyelembe véve) 275 ezer fővel nőtt májusban, ez jócskán több, mint az előző havi 165 ezer fő. Az elemzők azt várták, hogy 185 ezer fővel nő a foglalkoztatottság, ehhez képest erősebb volt a munkapiac májusban.

nfp jobless munkanélküli usa amerika
Ha téged is érdekel, hogy mire számíthatunk a forint piacán, gyere el a következő online eseményünkre, ahol szakértőkkel fogjuk átbeszélni a kérdést.

A munkanélküliségi ráta eközben emelkedett, ami zavarossá teszi a képet. Májusban 4% volt a munkanélküliségi ráta az előző havi 3,9% után, az elemzők stagnálásra számítottak. A mélyponton tavaly 3,4% volt a munkanélküliségi ráta.

A foglalkoztatottak és a munkanélküliek együttes emelkedésére több magyarázat van. Egyrészt előfordulhat, hogy az aktív álláskeresők száma nagyobb mértékben nőtt, mint azoké, akik munkába álltak (a tavalyi év második felében ez volt a jellemző), másrészt nem szabad elfelejteni, hogy a két mutató eltérő módszertan szerint készül, ennélfogva a kép lehet eltérő. Sőt, az előzetes adatok gyakran pontatlanok, lehet, hogy a következő hónapban valamelyiket módosítják majd.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés