Portfolio signature

Eljött az EKB nagy napja: de a piacot nem a mai döntés érdekli

Portfolio
Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön 2019 óta először fog kamatot csökkenteni, ez már biztosnak tűnik. Nagyobb kérdés az, hogy mi történik a mai ülés után: az infláció és a bérdinamika a várakozások felett alakul, a gazdaság is erősödik, és a jegybank döntéshozó testületében láthatóan nem egységes a vélemény a kilátásokat illetően. Konkrét jelzésekre a jövőre vonatkozóan ezúttal sem számíthatunk, a makrogazdasági előrejelzésekből viszont kiolvasható lesz az irány.

2023 a dezinfláció éve volt, idén év elejére az infláció megközelítette a jegybank 2%-os célját, ám májusban a vártnál nagyobb mértékben emelkedett, és továbbra is ragadós a domináns szolgáltatási szektorban. Az áprilisi 2,4%-ról májusra váratlanul 2,6%-ra ugrott az infláció, a maginfláció 2,7%-ról 2,9%-ra ugrott. Tudva levő volt, hogy az infláció visszatérése a 2%-os célhoz lassú folyamat lesz, ám a májusi adat jelentős meglepetést okozott.

Eközben a blokk gazdasága is a vártnál gyorsabban élénkül, a munkaerőpiac továbbra is feszes, ami bizonytalanságot okoz azzal kapcsolatban, hogy az EKB idén hányszor fog kamatot csökkenteni. A munkanélküliségi ráta mélyponton van, a béremelkedések mértéke az első negyedévben meghaladta a várakozásokat.

Maga a csökkentés nem lesz nagy hír. Sokkal inkább az a kérdés, hogy milyen üzeneteket kapunk a jövővel kapcsolatban

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés