Portfolio signature

Szabadesésben a hazai lakossági és céges napelemes piac

Felemás képet mutat a magyarországi napelemes szektor, mert miközben a hazai fotovoltaikus kapacitás és termelés nemzetközi összevetésben is kiemelkedő szintre emelkedett, a működési környezet kedvezőtlen változásai miatt a piac szinte minden része visszaesést mutat, a telepítő cégek nagy része pedig a létezésüket fenyegető kihívásokkal küzd.

Ellentmondásos hírek érkeznek a hazai napelemes szektorról mostanában, hiszen míg egy részük rekordnövekedésről és nemzetközi összevetésben is jelentős eredményekről szól, addig mások a vállalkozások csődközeli állapotára mutatnak rá. Ezt a helyzetet értelmezendő szervezett tisztázó háttérbeszélgetést a témában a magyar napelemes szektor meghatározó vállalkozása, a kivitelezőként és oktatócégként is működő A1 Solar Kft. az előző héten.

Bajban a kis és közepes cégek

Jelenleg mintegy 2000 napelem-telepítő cég működik Magyarországon, több mint 10 ezer munkavállalót foglalkoztatva, akiknek nagy többsége a kis-közepes méretkategóriájú cégeknél van alkalmazásban. Ezek a kis- és közepes méretű cégek bajban vannak, amelynek mértékét jelzi, hogy tavaly már napi szinten kerestek meg minket akár milliárdos árbevételű cégek is azzal, hogy elfogytak a megbízásaik, és hogy adjunk nekik munkát, mert szívesen jönnének be alvállalkozni a cégünkhöz - mondta Szenyán Endre, az A1 Solar tulajdonosa. A leépítések mellett a nagyobb napelemes telepítő cégek profilbővítéssel vagy -váltással is igyekeznek úrrá lenni nehézségeiken, például hőszivattyú- és klímaberendezés telepítésébe vagy okosott-kivitelezésbe vágtak, de akad olyan cég is, amely takarítórobotok értékesítésére váltott.

Elmondása szerint a szektor legnagyobb szegmense, a nagy, ipari méretű, kereskedelmi célú napelemparkok területén a tenderek nem nagyon működnek, a cégek önfogyasztásának kiváltását szolgáló 50 kilowattól (kW) néhány 100 kW-ig terjedő méretű napelemes rendszerek területén pedig az A1 saját, nem reprezentatív piackutatásai alapján úgy látja, hogy a napelemtelepítés szempontjából valóban potens cégeknek mintegy fele rendelkezik ilyen naperőművel, míg a másik felük jelentős része pedig valamilyen pályázati támogatásra vár a telepítéshez, vagyis jelenleg a piacnak ezen a részén is alig van élet.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés