Előfizetői tartalom

Itt a bejelentés: földgázmezőben vesz részesedést Magyarország Azerbajdzsánban!

MTI
"Megállapodás született arról, hogy Magyarország részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, amely itt található Azerbajdzsánban" - jelentette be a történelmi megállapodásként aposztrofálva a fejleményt Bakuban Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, hogy a megállapodás nyomán Magyarország ellátásbiztonsága új dimenzióba léphet, mivel "a földgázszükségletünk egy komoly részével mi magunk fogunk tulajdonilag rendelkezni". Frissítés! Délután az is kiderült, hogy az MVM vett 4, illetve 5 százalékos részesedést a gázmezőben és az értékesítést végző cégben, amelyről itt írtunk bővebben. Frissítés 2! Az MVM részesedésvásárlása után tulajdonosi joggyakorlóként Lantos Csaba energiaügyi miniszter is megszólalt, aki többek között azt emelte ki, hogy ez a magyar energiavállalat történetének legnagyobb befektetése, amelyet a saját erőforrásaiból finanszíroz.

"A Shah Deniz mező a világ egyik legnagyobb földgázmezője, éves kitermelése megközelíti a 30 milliárd köbmétert, s a kitermelt gáznak egy jelentős része az úgynevezett Déli Gázfolyosón keresztül Európába kerül" - fogalmazott a miniszter. Leszögezte, hogy ez "történelmileg új helyzet Magyarország energiaellátása tekintetében", és így az eddiginél sokkal nagyobb védettséget...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés