Portfolio signature

Megdöbbentő adat jött a cigarettacsempészetről, de van rá magyarázat

Az elmúlt években jelentősen visszaesett a cigarettacsempészektől lefoglalt átlagos árumennyiség, aminek az oka részben abban keresendő, hogy elterjedtek a kisebb súlyt elbíró drónok és a csempészek sem szívesen vállalnak nagy kockázatot a több mázsányi cigarettával. Most ebben a csökkenő trendben volt egy törés, de a NAV elmondta, hogy mi az oka.

2022 óta látványosan csökkent az egy esetszámra jutó, lefoglalt csempészcigaretta mennyisége. Ez annak az eredője, hogy miközben a lefoglalások száma negyedévről negyedévre 3 és 6 ezer között ingadozik, az összes mennyiség visszaesett.

2021-ben még bőven voltak olyan negyedévek, amikor az átlagos lefoglalási mennyiség 10 és 20 ezer szál közé esett vagyis ekkora mennyiséggel buktak le az elkövetők, az elmúlt két évben ez 1-2 ezerre csökkent. 2024 első három hónapjában azonban a 4 332 sikeres fogás során 44,3 millió szál cigaretta került a NAV embereihez, amely erősen felhúzta az átlagot, 10 ezer szál fölé.

Az alábbi grafikonon a lefoglalt cigaretta átlagos mennyiségét ábrázoljuk, de hogy kisimítsuk a kilengéseket gördülő átlagot számoltunk az egyes negyedévekre.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés