Előfizetői tartalom

Leállt ma a magyar gazdaság ütőere, de előtte még csúcsra pörgött az orosz gázimportunk

Mielőtt ma leállt a magyar gazdaság ütőerőnek nevezett Török Áramlaton a gázszállítás Magyarország felé az éves karbantartás miatt, csúcsra járt a Szerbia felőli gázimportunk – derült ki a Portfolio vizsgálatából. Az oroszok Ukrajna felé régóta azonos napi gázmennyiséget küldenek, így a két megmaradt nagy vezetéken együttesen napi 90 millió köbméter körüli orosz gáz érkezett mostanában az Európai Unió határaira. Ez éves szinten mintegy 50%-os emelkedést jelent, de a háború kitörése előtti időkhöz képest továbbra is drasztikus, 70% feletti zuhanásról beszélhetünk.

Amint már januárban megírtuk a Földgázszállító (FGSZ) Leállási Ütemterve alapján, és a szerb rendszerirányító is jelezte, valamint az FGSZ és az ENTSO-G szállítási és nominálási adatbázisaiból is látszik: ma, június 4-én leállt a Török Áramlaton a gázszállítás a szokásos éves karbantartás miatt, ami egy hétig, június 11-ig tart. Miután az Északi Áramlatot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés