Portfolio signature

Ez fáj a magyar dolgozóknak: kevesebb munkahelyből válogathatnak

Portfolio
Hol vannak már azok az idők, amikor a vállalatok a felvételi kritériumok folyamatos csökkentése mellett csak úgy kapkodtak a munkavállalókért? Mostanra csaknem két éve folyamatosan csökken a betöltetlen álláshelyek száma, ami miatt egyre többen érzik úgy, hogy nehezebb új munkát találni, mint korábban.

Az idei év első három hónapjában már csak 70 ezer betöltetlen álláshely volt országosan, ami 13 ezres csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból, amelyek a munkaerőhiány enyhülését jelzik. Az üres álláshelyek száma 2022 közepén volt történelmi csúcson; akkor 100 ezer munkavállalót kerestek Magyarországon. Aztán a recesszió beköszöntével folyamatosan csökkent a betöltetlen álláshelyek száma, és a munkaerőhiány mérséklődése azóta sem ért véget.

A vállalati szektorban már csak 44 ezer üres álláshely van, miközben a költségvetési szférában 23 ezer betöltetlen pozíciót hirdetnek. Ahogy a fenti grafikonon látható, országos szinten szinte kizárólag a versenyszféra létszámigényének csökkenése magyarázza a munkaerőhiány mérséklődését.

A legnagyobb visszaesés a feldolgozóiparban következett be. Itt már kevesebb mint 14 ezer munkahelyet szeretnének betölteni a cégek, ami jelentős visszaesés az egy évvel korábbi 20 ezerhez képest. A legtöbb munkavállalót közel két éve keresték az iparban, 25 ezer főt.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés