Portfolio signature

450 milliárdos üzletté nőtt az autópályadíj-beszedés

Jelentősen emelkedett az autópályadíjak beszedését végző Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) bevétele tavaly. Ennek nagy részét a teherautók által fizetett, megtett úttal arányos díjak adják, bár a növekedés nem ennél a tételnél volt igazán szembetűnő, hanem az e-matricánál. Több folyt be bírságokból is: több mint 10 milliárd forint - derül ki a cég beszámolójából.

Jelentősen, több mint 15 százalékkal nőtt a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. bevétele 2023-ban, 445,1 milliárd forintra a 2022-es 386,6 milliárd forintról.

Ebben a legnagyobb tétel az e-útdíj-bevétel (306,6 milliárd forint), vagyis a tehergépkocsik megtett úttal arányos díja, amely 8,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Szintén jelentős tétel a több mint 100 milliárd forintos e-matrica-bevétel, amely 31,4 százalékkal magasabb a 2022-esnél.

Az e-matricáknál tapasztalható durva növekedés mögött az áll, hogy tavaly az állam azokat a matricákat, amelyeket jellemzően külföldiek vesznek 40-70 százalékkal drágította. Ezzel szemben az éves és megyei matricák árai mindössze 5-5 százalékkal nőttek. (A főszabály szerint az augusztusi infláció lenne a következő évi matricadrágítás alapja, ez 2022-ben 15,6 százalék volt).

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés