Portfolio signature

Gyilkos szenvedély szedi áldozatait, csak drasztikus lépéssel lehet visszaszorítani a dohányzást?

Világszerte 37 millió 13-15 éves gyerek dohányzik napjainkban, miközben a dohányipar továbbra is mindent megtesz azért, hogy egy életre szóló függőséget alakítson ki a fiatalok körében – állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az idei Dohányzásmentes Világnapon (május 31.) így a WHO kiemelten a fiatalok védelmére fókuszál. Az életkori tilalmak bevezetésével idővel teljesen be lehetne szüntetni a nikotinfogyasztást, azonban a dohányzásmentes generációkra vonatkozó jogszabályokat még egyetlen egy országban sem vezették be, pedig a dohánytermékekkel összefüggő állami adóbevételeket lényegesen meghaladják a dohányzás következményei miatti egészségügyi és egyéb kiadások.

Az Egyesült Királyság lehetett volna az első ország a világon, ahol törvény lép hatályba a füstmentes generációk érdekében. Ez ugyan még most sem kizárt, de csekély az esélye annak, hogy az eredeti tervek szerint 2024-től betiltják a dohánytermékek árusítását a 2009-ben vagy később születettek számára. (Ők a jogszabály tervezete szerint egész életükben nem vehettek volna cigarettát.) A brit parlamentet ugyanis feloszlatták, és július 4-ére választásokat írtak ki, így a törvénytervezet elfogadásának folyamata a finisből visszakerül a startmezőre. Ha egyáltalán.

A politika ugyanis simán közbeszólhat itt is, ahogyan az Új-Zélandon történt, ahol 2022-ben a világon elsőként elfogadtak egy, a brit törvénytervezethez hasonló jogszabályt, amely szintén a 2009-ben és azután születettekre vonatkozott volna. Idén azonban az új wellingtoni kormány hatályon kívül helyezte a törvényt, amely így nem lép hatályba a tervezett időpontban, 2027 januárjában.

Más országokban inkább csak civil kezdeményezések, nagyívű elképzelések születtek e kérdésben, így a dohányzásmentes generációk gondolata egyelőre inkább illúziónak, szlogennek tűnnek, mint megvalósítható tervnek.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés