Portfolio signature

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Portfolio
Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

Az áprilisi adatok továbbra is azt mutatják, hogy a fogyasztás erősödése mint a gazdasági növekedés hajtóereje továbbra is késlekedik . Az áprilisi kiskereskedelmi forgalom növekedése a márciusi 3,1%-ról 2,3%-ra esett vissza éves szinten, és szinte hónapról hónapra egyre kisebb lendületet jelez.

Az áprilisi kiskereskedelmi eladások leggyengébb teljesítménye az autóeladásokhoz kapcsolódott, amelyek éves szinten 5,6%-kal csökkentek. Az ING az adatokat értelmezve megjegyzi, hogy a járműpiac dekonjunktúrája tovább erősítheti azokat a véleményeket, amelyek szerint az ágazatban túlkapacitások épültek ki Kínában. Egy másik fontos kategória, a háztartási gépek forgalmának bővülése 4,5%-ra mérséklődött. Mivel a hatóságok célzott élénkítő lépései az év későbbi szakaszában kezdenek el hatni, ezekben a kategóriákban némi fellendülés várható.

A többi kategória, köztük a ruházati cikkek (-2,0%), a kozmetikumok (-2,7%), valamint az arany és ékszerek (-0,1%) gyengesége azonban azt mutatja, hogy a fogyasztói bizalom továbbra is gyenge. Pedig az első negyedéves GDP-adat kapcsán a legtöbb elemző azt emelte ki, hogy az állami élénkítő lépések jótékonyan tudtak hatni a belső keresletre. Úgy tűnik azonban, hogy ez a hatás egyelőre nem tartós.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés