Portfolio signature

Senyved az építőipar, de csillog valami az alagút végén

Portfolio
Folytatódott az építőipar lejtmenete: Márciusban az előző hónaphoz képest 2,9%-kal esett a termelés volumene. Ezzel az ágazat december-januári váratlan megugrása teljesen eltűnt, hiszen a február-március hasonló méretű esést hozott. Az építőipar trendje továbbra is csökkenő, ugyanakkor biztatóan alakulnak a rendelési adatok.

Óriási cikkcakkok jellemzik az építőipart, hiszen december-januárban 15%-os termelésnövekedés, február márciusban 12%-os esés következett be a termelésben. Az igen változékony havi adatokból egy csökkenő trend rajzolódik ki, ami immár két éve tart.

A szakmában közmegegyezés van arról, hogy a magas kamatoktól, uniós forráskieséstől, szűk belső kereslettől, állami fogyókúrától senyvedő ágazat konjunkturális viszonyai igen rosszak. Ez alapján kifejezetten gyenge évet jósolnak a szakértők a tavaly 5%-kal zsugorodó ágazatnak. Érdekesség, hogy ezt az adatok egyelőre csak félig-meddig igazolják. Ugyan az első negyedév vége rosszul sikerült, de a megelőző hónapok jobb teljesítménye miatt a január-márciusi időszak összességében jobb volt ez előző negyedévinél és az egy évvel korábbinál is. Ez is mutatja, hogy a cikkcakkos teljesítménybe mennyire nehéz erős trendet belelátni. Valószínű, hogy a tavaly év végi és az idei év eleji megugrás néhány nagy értékű projekt átadásával függ össze, és egyelőre nem kell ebbe fordulatot belelátni – ezt igazolja az utóbbi két hónap gyengébb adata is.

Ugyanakkor a rendelési mutatók már hónapok óta javulást mutatnak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a márciusban megkötött új szerződések volumene 19,4%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Ez már az ötödik egymást követő hónap, amikor éves alapon növekedést mutat a kereslet. A márciusi szép adat mögött az épületek építésére kötött szerződések 50,2%-os emelkedése áll, eközben az egyéb építmények építésére vonatkozóké 23,3%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Ez arra utal, hogy a magánszektor építési kedve éledezik, miközben az állami fejlesztések továbbra is fékezik az ágazatot.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés