Előfizetői tartalom

Robbanásszerűen terjed az új Covid-variáns: új járványhullámra figyelmeztetnek

Portfolio
Egy új Covid-19 variáns, a KP.2 egyre gyorsabban terjed az Egyesült Államokban, jelenleg az új esetek 28,2 százalékáért felelős. Az omikron új változatának ez az ágense potenciálisan az esetek számának növekedését okozhatja idén nyáron, bár a szakértők szerint ez csak egy kisebb hullám lehet. A KP.2 több mutációt tartalmaz a tüskefehérjében, ami potenciálisan fertőzőbbé teheti, mint a jelenleg domináns JN.1 változatot, de az oltások hatékonyságát még vizsgálják.

Az omikron legújabb variánsa, a FLIRT válik dominánssá, és már az Egyesült Államokban is az esetek harmadáért felelős. Rusvai Miklós víruskutató elmondása szerint a FLIRT egy mozaikszó, amiben a mássalhangzók az aminosav-mutációkra utalnak, és mivel nem kapott új nevet a görög ábécé szerint, nem új variánsról, csak az omikron egyik alvariánsáról van szó – derül...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés