A kormány a tudásintenzív támogatásokra tér át
Gazdaság

A kormány a tudásintenzív támogatásokra tér át

Ahhoz, hogy a magyar gazdaságot elmozdítsuk a fejlett országok felé, komoly szerepe van a tudásintenzív vállalkozásfejlesztésnek, ebben pedig a kkv-kra is fókuszál a kormány – mondta el Csepeti Ádám, a Miniszterelnökség stratégiai ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a Vállalkozói Gála 2024 szakmai eseményen. A politikus kifejtette: a kabinet célja, hogy a magyar cégeket segítse abban, hogy a külpiacra léphessenek és a megfelelő megoldásokkal megtalálják a nemzetközi értékesítési csatornáikat. Új cél, hogy a cégek már ne csak eszközvásárlásban, kapacitásbővítésben gondolkozzanak, hanem innovációkat is integráljanak a működésükben, de fókuszáljanak a nehezen lemásolható, szellemi feladatokra is. Csepeti Ádám elmondta azt is, hogy a közepes jövedelem csapdájából mi vezetheti ki Magyarországot.

„A kutatás-fejlesztés és az innováció nem teljesen egyenlő fogalmak. Utóbbiról akkor beszélhetünk, amikor két kritériumot teljesít egy új értékajánlat. Egy van valós vevőhaszna, amit a vevői célcsoportok hajlandók megfizetni, kettő, amikor az új értékajánlat eredményesen és hatékonyan be van vezetve a hazai és nemzetközi offline és online értékesítési csatornákba” – kezdte előadását Csepeti Ádám, aki szerint ez a szabály eddig nem feltétlenül érvényesült Magyarországon, viszont mind a vállalkozásoknál, mind nemzetgazdaságban ennek megfelelően kell alakítani a hazai aktivitást.

A kutatás-fejlesztés esetében élen járó országokat felsorolva kitért arra, hogy Izrael, Dél-Korea, Japán és Svédország vezetik a listát, elmondta, hogy Magyarországon jelenleg a GDP 1,3-1,4 százalékát költik erre a területre, de a kabinet célja, hogy ezt fokozzák a közeljövőben. Kiemelte, hogy Kína már a GDP 2,5 százalékát költi k+f-re, míg az Egyesült Államok továbbra is minden ágazatban vezető szereplő a maga 3,5 százalékos ráfordításával.

A Forbes leginnovatívabb vállalatokat tartalmazó lajstromára pillantva az látszik, hogy 2015-ben még kisebb cégek is felférték – pl. az akkor kisebb kapitalizációjú – Tesla, a Salesforce, vagy a ritka betegségekre gyógymódot kutató Regeneron. Most viszont már a nagy cégek vezetik a listát, az Apple, az Amazon és az Alphabet – ismertette a helyettes államtitkár. Úgy látja, mivel nem a tíz évvel ezelőtti pályán maradtunk, amikor a kisebb vállalatok is felférték az innovációs listákra, ezért most szerinte más gondolkodásmódot kell követni, és ez érvényesül a kormányzat terveiben is: „nekünk azokat a cégeket kell támogatni, akik képesek a tudományos eredményekből innovatív, piacképes értékajánlatokat konvertálni. Nem ragadunk meg az eredményeknél, a tudományos tapasztalatoknál, piaci tesztelésnél, a termékfejlesztésnél, a prototípusoknál: muszáj a vevőknek eladható terméket fejleszteni, és ezt a nemzetközi piacra vinni.

Tehát nekünk támogatni kell ezeket a cégeket, hogy a külpiacra léphessenek, a megfelelő megoldásokkal megtalálják a nemzetközi értékesítési csatornáikat

– jelentette ki Csepeti Ádám.

„Ne csak gépeket vásároljanak, üzem- és raktárcsarnokot fejlesszenek, hanem olyan megfoghatatlan területre is koncentráljanak, mint a brandépítés vagy az innovációk integrálása” – mondta el a helyettes államtitkár, hangsúlyozva, hogy a technológiai berendezéseket könnyen lemásolhatják a versenytársak, de a nehezen megfogható javakat, területeket viszont nem.

Kifejtette, hogy 2013 és 2020 között egy relatíve egyensúlyi növekedési pályán haladt az ország, egy konjunkturális ciklus jellemezte, ugyanakkor a gazdasági szerkezet alapvetően energia-, alapanyag-, élőmunka-, importigényes, ami folyamatos kitettséget, sérülékenységet okozott. „Ez értelemszerűen 2022-2023-ban okozta azokat a turbulenciákat, amelyek az infláció megugrásával, az ipari termelés visszaesésével, a fogyasztás csökkenésével, a költségvetési gazdálkodás nehézségével párosultak” – tette hozzá a helyettes államtitkár. Ismertette, hogy az elmúlt egy-másfél évben a kormány az összes gazdasági alrendszerének támogatásának áthangolását elkezdte, vagy már végre is hajtotta, hogy nagyobb fókuszt kapjon a tudásintenzív fejlődés minden területen.

„Kiválasztottunk néhány kiemelt ágazatot, néhány kiemelt tudományos kompetenciát és tudományterületet, és fókuszáltan ezekre az ágazatokra és ezekre a tudományterületekre fogjuk irányítani az erőforrásainkat” – mondta el Csepeti Ádám, aki közölte, hogy fókuszba kerültek a tudásintenzív ágazatok: a gyógyszer-, élelmiszer- és járműipar mellé felzárkóztatják az alapanyaggyártást, amely kulcsterület a zöldátállásban. Emellett az IKT-szektort és a kreatív ipar is kiemelt terület lesz a fejlesztéspolitikában. A védelmi iparba is óriási beruházásokat tesznek a feszült geopolitikai helyzetben, a kormány célja, hogy a magyar vállalkozások ne csak beszállítóként vegyenek részt a hadiipari termelésben.

„Szeretnénk kivezetni a következő években Magyarországot a közepes jövedelmű országok klubjából, ehhez mire van szükség? - tette fel a kérdést. Egyrészt fölismertük azt, hogy a kizárólag nagy mennyiségű élőmunkaerő bevonása nem eredményez érdemi hozzáadottérték-növekedést, sokkal inkább képzettebb, skilljeiben, kompetenciáiban fejlesztett munkavállalók révén tudunk előrelépni és egy magasabb életszínvonalat biztosítani” – jelentette ki a politikus. Mint Csepeti Ádám elmondta, számos szakmai struktúra átalakítása szükséges ehhez.

Szeretnék, ha a magyar vállalkozók – köztük a kis- és közepes szereplők – előrébb lépnének a folyamatmenedzsmentben, amelyekhez az IT-rendszerek fejlesztését támogatnák különböző módokon. „A kormányban a technológiai innovációk elfogadását gátló tényezőket szeretnénk felszámolni. Mind az elterjesztést, mind az adaptációt szeretnénk ösztönözni, hogy jóval digitalizáltabbak, automatizáltabbak, robotizáltabbak legyenek a magyar kis- és közepes vállalkozások” – mondta el a politikus.

A célokról elmondta, hogy az egy főre jutó hozzáadott érték a kkv-knál jelenleg európai szinten is elég alacsony, körülbelül egy munkavállalóra 25 ezer euró hozzáadott érték jut évente, de a kormány azt akarja, hogy

ez megközelítse a következő években a nemzetközi nagyvállalatoknál látott 50 ezer eurós értéket.

Az új iparfejlesztés politika alapelveiről elmondta, hogy az importhelyettesítés lesz az egyik fő terület, továbbá az exportösztönzésre koncentrál majd a kabinet. Azt is el akarják érni, hogy az itthon jelentkező multinacionális vállalkozások több értékláncbeli tevékenységet lássanak el Magyarországon – a kutatás-fejlesztés mellett a marketinget említette meg példaként. Csepeti Ádám közölte, hogy a kormány célkitűzése, hogy a beruházási rátát szinten, vagyis a GDP legalább 25 százalékán tartsák. Illetve fókusz még, hogy elsőkörös beszállítóvá váljanak magyar cégek, ne rekedjenek meg a második és harmadik halmazban. Számos ágazatban a jelenlegi 20 magyar nemzeti bajnok helyett azt akarja elérni a kormány, hogy már 40 céget sorolhassunk majd ebbe a kategóriába. Csepeti Ádám azt is ismertette, hogy

az exportösztönzést a kkv-k esetében is támogatnák, továbbá javítanák a hazai vállalkozások profitegyenlegét.

Úgy látja, hogy nem véletlen, hogy a Neumann János Programmal sok átfedést mutat az új versenyképességi stratégia, ugyanis ugyanazokon a területeken látják a magyar gazdaság kitörési pontjait. Ehhez pedig a kormány minden támogatási eszközt, pályázati forrást igyekszik biztosítani.

„A kormány azon dolgozik, hogy a következő másfél-két évben egy egyensúlyi növekedési pályára állítsa vissza a magyar gazdaságot!” – mondta el Csepeti Ádám. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára ismertette, hogy a GDP-növekedésben a pályázati programoknak óriási szerepe lesz, amelyek minden prioritási területre kiterjednek majd.

„A tudástőke gyarapítása legyen elsődleges cél, munkavállalókat fejlesszük, képezzük, a folyamatainkat állandóan javítsuk, próbáljunk digitalizálni, ezekre a folyamatokra új IT-megoldásokat telepíteni, ezáltal tudjuk az egy főre jutó munkatermelékenységet jelentősen növelni” – jelentette ki előadása végén.

Címlapkép: Csepeti Ádám stratégiai ügyek koordinációjáért felelõs helyettes államtitkár a Rákóczi Szabadegyetem Magyar gazdaságpolitika a válságok idején makrogazdasági kihívások és versenyképességi fordulat címû panelbeszélgetésén Sátoraljaújhelyen 2023. július 7-én. A fotó forrása: MTI Fotó/Vajda János

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Jaime Dimon a JP Morga vezérigazgatója