Portfolio signature

Egyenlőtlen küzdelem: a Hamász Izraelt támadta meg, de a palesztinok jövőjét pusztította el

A Hamász és Izrael katonai téren sincs egy súlycsoportban, de ha megnézzük a harcoló felek gazdasági hátországát, még súlyosabb egyenlőtlenségeket látunk. Izrael egy magas jövedelmű, a világgazdaságba bekapcsolt, dinamikusan bővülő gazdaság, miközben a palesztin területek közel-keleti viszonylatban is fejletlennek nevezhetők, ráadásul a növekedési kilátások sem túl jók. A területileg parányi Izrael katonai erejét részben az adja, hogy gazdasági ereje még a legnagyobb térségbeli országnál is jelentősebb, így papíron a szomszédos államok elleni közvetlen katonai konfliktusban sem lenne feltétlenül hátrányban. A háborúnak a palesztin területek elkerülhetetlenül vesztesei lesznek: ha nem is rombolja porig Izrael a gázai infrastruktúrát, a két gazdaság közeledésének esélye hosszú időre elveszett, márpedig a palesztinok felzárkózásához elkerülhetetlenül szükség lenne az izraeliekkel történő szorosabb - és egyenlőbb feltételek mellett történő - üzleti együttműködésre.

Egyre véresebb a három hete kirobbant konfliktus Izrael és a Hamász között, de az áldozatok száma leginkább az egyik oldalon nő: míg az iszlamisták október 7-i támadása idején főleg izraeliek haltak meg, az ország válaszcsapásának megindulása óta egyre több a palesztin áldozat. Mai ismereteink szerint izraeli oldalon nagyjából 1500-an, palesztin oldalon már legalább 5000-en haltak meg a konfliktusban.

Nemcsak az emberáldozatok, hanem az anyagi kár tekintetében is kezd egyenlőtlen lenni a helyzet. Míg október elején az Izraelt ért heves légicsapások a zsidó állam területén okoztak károkat, mára főleg a Gázai övezet vált a katonai cselekmények színterévé. Gázát a konfliktus kirobbanása óta pusztító légicsapások sora éri, az elpusztult épületek száma már ezrekben mérhető. Ráadásul a szárazföldi offenzíva még meg sem indult: ha az övezet határára felsorakoztatott páncélosok behatolnak a palesztin területre, a károk megtöbbszöröződhetnek.

Nem kérdés, hogy Gáza összehasonlíthatatlanul nagyobb veszteségeket fog elkönyvelni a háború végén, mint Izrael: a konfliktus ugyanis nagyon egyenlőtlen.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés