Portfolio signature

A végéhez közeledik az EKB nagy szigorítása, de ma még ráijeszthetnek a piacokra

A szinte már biztosra vehető mai kamatemelésen túl sok konkrétumra nem számíthatunk az EKB-tól ma, a következő kamatdöntésről vélhetően most nem árulnak el annyi információt, mint legutóbb. Leginkább azért, mert minden bizonnyal még maguk sem tudják, mit fognak lépni. Az inflációs helyzet elsőre jól néz ki, a reálgazdasági helyzet viszont nagyon bizonytalan. Ilyen helyzetben a jegybanknak érdemes lehet kivárnia a beérkező adatokat, mielőtt elkötelezné magát a szeptemberi emelés mellett. Jól megkomponált kommunikációra van szükség, hogy a mai sajtótájékoztató ne legyen semmitmondó, de a kamatpálya tetejére vonatkozó ígéreten túl vannak egyéb eszközei az EKB-nak, ha szigorúk akarnak lenni.

A tegnapi amerikai kamatdöntés után ma az Európai Központi Bankon a sor, hogy döntsön. A várakozások szerint az EKB 25 bázisponttal fog emelni, akárcsak júniusban, és ezzel az irányadó ráta 22 éves csúcsra, 3,75%-ra nőhet. Ez az a bűvös szám, ahova az elemzők sokáig a kamatpálya tetőzését várták, és fennáll a lehetősége, hogy valóban ezen a szinten tetőznek majd a kamatok.

A mai emelés aligha kérdés, Christine Lagarde már a júniusi kamatdöntés után előrevetítette az újabb kamatemelést, miközben egyébként az adatvezérelt döntéshozatalt hangsúlyozta a jövőre vonatkozóan. A legközelebbi kamatdöntő ülés szeptember lesz, és

Meglepő lenne, ha ma is kapnánk hasonlóan határozott üzenetet az akkori döntésre vonatkozóan

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés